Колко капки имунитет са достатъчни на организма?

Имунитетът - не можем без него! Темата за здравата имунна система е актуална през цялата година. Независимо от сезона имунитетът на организма е от изключителна важност. 

Кои са основните неща, които трябва да знаем за поддържането на здрав имунитет? Успяваме ли да се грижим качествено за организма си?

Знаем ли какво представлява имунната система? 

Една сложна мрежа от различни по вид клетки, тъкани и органи. Тяхната обща цел е една - да предпазват организма от вредна намеса на бактерии, вируси, паразити и други. Човешкото тяло е устроено така, че да се справя максимално бързо с чуждите тела благодарение на изградените за това бариери. 

Ето малко повече информация за различните видове имунитет, с които сме защитени. 

Всички ние се раждаме с т.нар. “вроден имунитет”. Той е с нас от появата ни на бял свят. Неговите защитни действия срещу неприятелите са изключително навременни. Бори се с различни на вид инфекции и бактерии и бързо ги предотвратява.

Пасивен имунитет наричаме този, който идва с майчината кърма, а работата му се развива през първите няколко месеца след раждането на детето. 

И третият вид имунитет е придобитият. Той се развива и съществува през целия ни живот. Неговите функции са активни благодарение на вродения имунитет. Бори се с внезапно навлезлите вредители и се стреми към бърза защита на организма.  

Познаваме ли симптомите, които имунната система ни изпраща? 

Въпреки силните бариери и защитни методи, имунната система не винаги може да се справи с всяка настинка, грип и заболяване. Тук идва и нуждата от нашата лична грижа за здравето и силата на имунитета. 

Храненето - то е един от най-верните помощници в борбата за здрав имунитет. Начинът на хранене и видът на храната са от значение, тъй като с веществата, които приемаме, ние даваме сила на организма си. Растителната храна, от своя страна, е много подходящо средство за подсилване на имунната система. Правилният начин на прием на храна подпомагат силата на целия организъм и защитават всяка клетка. 

Движението - още един силен помощник на организма. Разходките из природата на свеж въздух подпомагат немалка част от системите на тялото и предотвратяват появата на различни по вид неприятели. Активността и спортните дейности са неизменна част от здравето на човек. 

Сънят - да, точно така! Достатъчното време, прекарано в сън, подпомага процесите на имунната система. Преумората, трудното заспиване или честото нощно будуване затормозяват работата на организма и това повлиява негативно върху имунитета, разбира се. 

Ниската лична хигиена, стресът във всичките му форми на развитие, недостатъчното консумация на вода и, разбира се, консумацията на вредни, преработени храни и алкохол, са вредители в борбата за здрава имунна система. 

Не забравяй, че ние сме тези, които трябва да помислим за здравето си. 

Кои са билките, подсилващи имунната система? 

Известно е, че в природата съществуват както билки, така и медикаменти, които подсилват работата на имунитета. 

Витамин C е неизменна част от щитовете за здрава имунна система. Като един от най-известните витамини - аскорбиновата киселина е богата на редица полезни съставки, които помагат тялото да се справи с неприятелите. 

Макар и свързван почти изцяло със здравината на костната система, витамин D също е част от силните защитници на имунитета. Количеството му засилва здравата имунна система и се бори срещу симптомите. 

Цинкът има свойствата да контролира множество ензими едновременно. Недостатъчното количество цинк е причина имунната система да спада и да не успява да се пребори с вредителите. 

Други подходящи билки, подпомагащи работата и силата на имунитета са бял равнец, коприва, котешки нокът, босилек, маслина и хмел. Всички те са в състава на изцяло натуралния български продукт - Immune Protect. Предлага се под формата на тинктура. Няколко капки дневно подсигуряват защитата и грижата за организма и имунната система несъмнено. 

Научи повече за продукта тук: Immune Protect в подкрепа на имунната система