Грижата за храносмилателната система е избор за по-добър живот

Храносмилателната система е машината, която безспирно работи и дава сили и енергия на организма ни.

Процесите, благодарение на които хранителните вещества от външната среда преминават в организма, се извършват от храносмилателната система. Основната функция на храносмилателната система е храносмилането и усвояването - разграждането на храната на малки молекули, които след това се абсорбират в тялото. 

Храносмилателната система е разделена на две основни части. Храносмилателният тракт, който представлява непрекъсната тръба, включваща уста, фаринкс, хранопровод, стомах, тънки черва и дебело черво. Допълнителните органи включват зъбите и езика, слюнчените жлези, черен дроб, жлъчен мехур и панкреас.

Шестте първични процеса на храносмилателната система включват:

  • Поглъщане на храна
  • Секреция на течности и храносмилателни ензими
  • Смесване и движение на храна и отпадъци през тялото
  • Разграждането на храната на по-малки парчета
  • Абсорбция на хранителни вещества
  • Екскреция на отпадъци

Заболяванията на храносмилателната система могат да бъдат предавани по наследство или да са причинени от качеството на живот, липсата на хигиена и разнообразна храна, недохранване, прием на алкохол, цигари и наркотични вещества.

Установено е също, че забързаното и напрегнато ежедневие, което поражда стрес, също може да бъде причина за поява на стомашно-чревни неразположения и болести. Психическото напрежение, от своя страна, също оказва влияние върху машината, наречена храносмилателна система. Изследванията показват, че подобни заболявания могат да възникнат и след остри вирусни инфекции.

Първите признаци на проблеми в храносмилателния тракт често включват един или повече от следните симптоми - кръв в изпражненията, подуване на корема, запек, диария, киселини в стомаха, проблеми с преглъщането и др. 

Заболяванията на храносмилателната система са познатите на мнозина гастрит и язва. 

 

Гастритът е възпаление, дразнене или ерозия на лигавицата на стомаха. Може да възникне внезапно (остро) или постепенно (хронично). Появата му е свързана с прекомерна употреба на алкохол, хронично повръщане, стрес или употреба на някои лекарства като аспирин или други противовъзпалителни лекарства. Гастрит може да се появи при бактерии, рефлукс на жлъчката или вирусни инфекции. Най-честите симптоми на гастрит са гадене или често разстроен стомах, подуване на корема, болка в корема, повръщане, хълцане, загуба на апетит и др. 

 

Язвата е открита рана, която се развива от вътрешната страна на лигавицата на стомаха и горната част на тънките черва. Най-честият симптом на язва е болка в стомаха. Има два вида язва - стомашна язва, която се появява от вътрешната страна на стомаха и дуоденална язва, която се появяват от вътрешната страна на горната част на тънкото черво (дванадесетопръстника). Най-честата причина за развитието на язва е инфекция на стомаха от бактерии, наречени Helicobacter pylori (H pylori). Повечето хора с пептични язви имат тези бактерии.

Симптомите при пептични язви в много от случаите липсват. Най-честият знак за язва е пареща болка в стомаха. Стомашната киселина влошава болката, както и празният стомах. Болката може да е по-силна между храненията и през нощта. Усещането за прекалена ситост, подуване или оригване, непоносимост към мазни храни и киселини в стомаха също са сигнали за развитие на язва. 

Здравето на храносмилателната система се влияе пряко от храните, които приемаме и от начина на живот. Стъпките в подобряване на храносмилателното здраве подпомагат цялостното ни здраве. Правилната диета, богата на фибри, ограничаване на храните с високо съдържание на мазнини, пиенето на достатъчно количество вода, спортът и приемът на хранителни добавки в подкрепа на храносмилателната система са от основно значение за състоянието на здравето ни.

Пакетът за стомашно-чревния тракт от Herba Divina гарантира благосъстоянието на организма. Продуктите, които съдържа пакета са Gastro Protect, Colo Protect и Acid Protect. В комбинация и трите продукта подаряват здраве и чувство на лекота в стомаха.