Умората – какво я причинява и как да се справим с нея?


Умората е усещане за постоянна отпадналост или слабост. Независимо дали е психическа, физическа или комбинация от двете - умората е симптом, а не състояние. 

За много хора умората се причинява от начина на живот, социални, психологически и общи проблеми на благосъстоянието, а не от основно медицинско състояние.

В случай, че умората е налице след добър сън, правилно хранене и грижа за организма, чувството за отпадналост е признак за по-сериозен медицински проблем.

Признаците за умора се разделят на физически, психически и емоционални симптоми. Част от тях са хронична умора или сънливост, главоболие, световъртеж, мускулна слабост, загуба на апетит и др. 

В зависимост от начина на живот, а именно - качеството на съня, прием на алкохол и цигари, заседнал начин на живот, лоши хранителни навици и т.н. - това може да са едни от факторите за наличието на умора. 

Стресът, работата на смени, прекаленото количество работни задачи с кратки срокове за изпълнение също са причини за появяване на хронична умора. 

Проучванията сочат, че психологическите фактори присъстват при поне 50 на сто от случаите на умора. Те могат да включват депресия, тревожност и стрес и дори скръб.

Как да се преборим с умората?

Можем да предприемем много промени в начина си на живот, ако усещаме постоянна умора. Ако тя не е причинена от по-сериозно медицинско състояние, е напълно възможно да забравим за нея в няколко лесни стъпки. 

  • Хранете се разнообразно и здравословно

  • Спортувайте и се движете често

  • Пийте по-често вода

  • Намалете кофеиновите напитки

  • Осигурявайте си достатъчно време за сън

  • Приемайте билкови екстракти, които помагат за цялостно възстановяване на тялото