5 симптома за менопауза, които всяка жена трябва да познава

Кога настъпва менопаузата и кои са сигналите на тялото, които трябва да познавам? В няколко съвета подбрахме всички важни неща, които трябва да знаеш за настъпващата менопауза и промените в организма.

Менопаузата е период в развитието на организма, с който всяка жена се сблъсква на определена възраст. Менопаузата е част от т.нар. климактериум - или познат още като “критичната възраст” при жените. Появява се между 45 и 55-годишна възраст. Според статистиката средната продължителност на този период е около 10 години. И само 2 години от тях са посветени на периода на менопаузата. Известно е, че при повечето жени менструацията спира на възраст от 51 години. 

Често жените се страхуват от вероятността съвсем скоро да се сблъскат с тези промени в организма. Докато други представители на женския пол се срамуват от настъпилия период на климактериум. Женският организъм е сила, която дава живот, и нито един процес или промяна не трябва да предизвикват неудобство на нежния пол. Навременната подкрепа с правилните билки и билкови продукти също е от значение. 

Настъпващата менопауза обаче има определени характеристики, които всяка жена е добре да познава. Когато този период от наближи, нивата на хормоните в женското тяло се променят. Естрогенът постепенно започва да намалява, а тялото спира да произвежда прогестерон. Всички тези изменения често настъпват с определени симптоми, които се различават при всяка жена, разбира се. Доказано е, че от 50 до 80% от жените споделят за отчетливи симптоми преди настъпването и по време на менопаузата. Ето и 5 от тях: 

Горещи вълни

Това е внезапно усещане за силно затопляне в горната част на тялото. Продължителността е от 5 до 10 минути. По време на горещите вълни жената може да усети зачервяване, тревожност, сърцебиене и дори втрисане. Смята се, че причината за появата на горещите вълни се дължи на намаляването на естрогена, но тази теза все още не е доказана.

Нощни изпотявания

Нощното изпотяване може да се опише като гореща вълна, която се появява през нощта и е възможно да наруши съня. Усещането от нощното изпотяване е подобно на преминаването на горещите вълни, а като допълнение може се включат зачервяване и сърцебиене.

Специалистите съветват за няколко изпитани практики в борбата с нощното изпотяване: поддържането на хладна температура в спалнята, правилен и внимателн подбор на спалното бельо - чаршафи, матраци и пижама.

Промени в настроението и раздразнителност

За разлика от гореспоменатите симптоми на менопаузата - не всички са физически. Рязкото намаляване на естроген влияе и върху начина, по който тялото се справя със серотонина и норепинефрина - това са химикали, свързани с депресията. Ниските нива на естроген също предизвикват раздразнителност, бърза умора, често забравяне, силна тревожност и липса на концентрация. 

Промените в начина на живот, които включват диета с по-високо съдържание на протеини и честото практикуване на аеробни упражнения, могат да намалят нивата на стрес и променливо настроение. 

Проблеми със съня

По-ниското количество от производство на прогестерон в тялото съвсем естествено води до будуване през нощта. Прогестеронът повлиява благоприятно на съня и периодът, в който липсата му започва да нараства - се отразява на организма с безпокойство и проблеми със съня. 

Комбинацията от редовен спорт, движение и ограничаване на кофеин и алкохол могат да се отразят благоприятно върху качеството на съня.  

Загуба на костна тъкан

Намаляването на костна тъкан е резултат от ниските нива на естроген - хормонът, който защитава костите. Учените са установили, че жените губят около 50% от трабекуларната си кост и 30% от кортикалната кост през своя живот. Половината от тази загуба е в периода на първите 10 години след менопаузата.

Female Protect е натурална хранителна добавка с грижа за женското здраве. Билковите капсули в състав от екстракти от витексмембранозно сграбиче /астрагал/, коприва и мака – корен повлияват отлично при жени в по-напреднала възраст.

Капсулите подпомагат за хормоналния баланс, по-добрата мозъчна функция, рационалното мислене. Действат благоприятно и върху нервната система.

Повече за продукта можеш да научиш тук: Female Protect - в подкрепа на женското здраве