Опитай тези 4 дихателни трика за подобряване здравето на белите дробове

Знаеше ли, че развитието на белите дробове завършва на 25-годишна възраст? Според проучвания белодробната функция започва да намалява след като човек навърши 35 години. И от това следва, че вероятността за развитието на проблеми и заболявания е сравнително висок. 

В статията: 8 уникални факта за дишането, които не знаеш описваме любопитни неща за здравето и правилната грижа за белите дробове.  

Дихателните упражнения са важни. Дишането е част от нас от момента на раждането до края на живота ни. Често обаче дори не осъзнаваме колко необходима е правилната грижа и подкрепата за дихателната система. И за съжаление приемаме за даденост безспирната работа и здравето на белите дробове.

Чрез правилното дишане повлияваме ползотворно върху успокояването на ума, балансирането на душевното състояние, детоксикацията на тялото и подобряването на енергийните нива. Неслучайно дихателните практики са неизменна част и от йога упражненията. 

Ето няколко лесни и прости съвета, с които можеш да се погрижиш за правилната функция на дихателната система и грижата за белите дробове.

🌿 Смехотерапия

Смехотерапията е уникален метод за подобряване здравето на белите дробове. Доказано е, че смеейки се - човек изхвърля остатъците от ненужен въздух и освобождава място за навлизането на повече кислород. 

🌿 Хидратация

Хидратацията е важна за правилното функциониране на не един или два процеса в организма. Приемът на достатъчно течности подпомага поддържането на лигавиците в белите дробове. Особено важно е в организма да бъде налице свободното движение на течностите. Това осигурява разреждането на секретите и постъпилите в тялото токсини.

Прочети повече за приема на вода в тази статия.

🌿 Диафрагмено дишане

Изключителна техника за дишане, която е силно препоръчителна за практикуване, както от хора със здрави бели дробове, така и от тези с наличие на белодробни проблеми като астма и хроничен бронхит например. 

Практикува се в легнало по гръб положение или в права стойка със сигурна опора. Едната ръка се поставя на гърдите, а другата на корема. Трябва да вдишваш въздуха през носа. При този тип дишане е важно да се увериш, че коремът ти се движи навън, докато гърдите остават неподвижни. Издишването трябва да става бавно, а коремът да се придвижва навътре постепенно. 

В това видео ще откриеш още полезни техники за дишане.

🌿 Дишане за разтягане на ребрата

Тази практика също е изключително полезна за подобряване състоянието на белите дробове.  

Практикува се, като застанеш в изправена позиция и издишаш приетия въздух бавно. Следващата стъпка е постепенно да вдишваш, запълвайки белите дробове с колкото е възможно повече въздух. Препоръчително е след това да задържиш дъха си за около 10-20 секунди и да се върнеш отново в отпусната позиция.

В статията: "С тези 3 вълшебни билки ще имаш здрави бели дробове" сме подготвили любопитни факти за дихателната система и билките, които подобряват състояните на белите дробове. 

Lung Protect е нашият най-добър билков продукт, който се грижи за белите дробове. Прочети повече за състава на билковите капсули тук