8 уникални факта за дишането, които не знаеш

Задавал ли си си въпроса защо дишаме и как всъщност е устроен този процес?

Дишането е нещо повече от физиология. Чрез дишането приемаме жизненост, енергия и сили.

Вероятно знаеш, че човек може да издържи дни наред без наличието на храна и вода например. Съществуването без прием на кислород обаче е невъзможно. И заради това здравите бели дробове са един от ключовете за здрав организъм.  

Дишането е интересен и сложен процес. Той съвсем спокойно може да бъде, както контролиран - чрез нервната система, така и естествен и неконтролиран - с помощта на вегетативната нервна система. 

С навлизането на пролетния сезон и със раззеленяването на дърветата решихме да ти разкрием 8 супер любопитни факта за дишането, с които много малко хора са запознати.

И не забравяй, че правилната грижа за белите дробове е от голямо значение. А приемът на тази хранителна добавка ще подпомогне работата на дихателната система и ще я защити от проблеми, свързани с белите дрожове. Научи повече за Lung Protect тук. 

Поеми дълбоко въздух и да започваме с всичко любопитно.

Вече знаеш, че:

1. Левият бял дроб и десният бял дроб не са еднакви.

Дробът от лявата страна се разделя на два лоба, докато този от дясно - на три. Левият бял дроб е значително по-малък от десния, тъй като е направил необходимото място за един от най-важните органи - сърцето.

2. Напълно възможно е да живееш само с един бял дроб. 

Наличието само на един бял дроб всъщност ще ограничи само физическите ти способности. Немалък е броят на хората, които оцеляват само с един бял дроб. Липсата на един бял дроб не променя нормалния им начин на живот. 

3. Размерът на разгърнатите бели дробове може да покрие площта на тенис корт.

Макар да звучи дори невъзможно, това е факт. Броят на алвеолите в белите дробове е в порядъка на 300-500 милиона. Ако бъдат разгърнати, белите дробове съвсем спокойно могат да покрият размерите на тенис корт.  

4. Единствената автономна система на тялото - това е дишането. 

Разбира се, процесът функционира автоматично, но всеки сам може да контролира начина, по който този процес протича. Благодарение и с помощта на различни дихателни практики и системи това е напълно възможно.

В статията Дълбокото дишане - ключът към здравето ще намериш полезни съвети за лесни дихателни практики.

5. Правилният начин на дишане намалява апетита. 

Според редица проучвания бавното и равномерно дишане може значително да намали силния апетит и чувството за глад. Балансираният и добре управляван начин на дишане контролира важни процеси в организма.

6. Кихането, кашлянето и прозяването защитават организма. 

Това са напълно естествени механизми. Благодарение на тях - организмът ни е предпазен от навлизането на чужди и вредни вещества. Кихането и кашлянето имат функцията на защитават белите дробове именно от тези вещества, които несъзнателно можем да погълнем. Докато прозяването има свойствата да поема количеството кислород, което организмът е определил като недостатъчно. 

7. Човешкото тяло прави по около 17 000 вдишвания на ден. 

Според проучвания броят на вдишвания на човек е около 16 в минута. Всички те са равни на приблизително 960 вдишвания на час, 23 040 вдишвания на ден и 8 409 600 вдишвания на година. 

8. Начинът на дишане е индикатор за емоционалното състояние. Настроението често се отразява в начина на дишане. Съвсем естествено това означава, че ако променим начина си на дишане, ще променим и настроението си. В състояния на силен и внезапно възникнал стрес, възможността за овладяване на дихателната система е от изключителна полза за състоянието ни. Стресът се отразява пряко върху кръвното налягане и сърцето. А контролът на дишането е един от начините за превенция на редица проблеми.

Кои са навиците, свързани с дишането, които вероятно практикуваш без да знаеш:

  • Дишане само с помощта на гърдите;
  • По-силно вдишване отколкото издишване;
  • Несъзнателно задържане на дъха;
  • Дишане през устата;
  • Учестено дишане;

А знаеш ли, че дишането през устата може да допринесе за проблеми, свързани с:

  • Неправилна захапка;
  • Лош дъх;
  • Хъркане;
  • Сънна апнея;
  • Нощно уриниране;

Не забравяй, че контролът на дишането е важен. Здравите бели дробове са сигурен път към пълноценен начин на живот.

Погрижи се за тях още сега с Lung Protect.

Продуктът е в състав от изцяло натурални билки като екстракт от теснолист живовляк, екстракт от риган, екстракт от мащерка и витамин C.

Можеш да закупиш продукта тук.