Белите дробове - глътка живот

Белите дробове са източник на енергия и кислород. Те са система, която работи за нас всеки ден, всяка минута, всяка секунда. И грижата за тяхното правилно функциониране е от изключителна важност. 

 


Какво правят белите дробове? 


Белите дробове са чифтен орган, който доставя малки и големи глътки живот до всяка клетка от тялото ни. Най-важната белодробна функция е обмяната на газове. Белите дробове приемат и предават кислород на цялото тяло като редом с това изхвърлят въглеродния двуокис. Дробовете участват в редица процеси, които се грижат за благосъстоянието и здравето на организма. Белите дробове отговарят за нормалното йонно състояние в тялото, освобождават вещества като алкохол, аромати и етерични масла и се грижат за водния баланс в организма. 


Как функционират? 


Белите дробове имат основно дихателни функции и са неизменна част от дихателната система. Интересен факт е, че дробовете не са с еднакъв размер. Десният бял дроб е по-къс и по-широк от левия. Доказано е също, че мъжете могат да задържат повече въздух, отколкото жените. 


Дишането е сложен процес, разделен на три участъка, познати още като “лобове”. Десният бял дроб се състои от три лоба, а левият - от два. Белите дробове се намират в най-долната част на трахеята - тръбата, която пренася въздуха в и от белите дробове. 


Белите дробове имат отделни тръбички, наречени бронхи, които се свързват с въздушни торбички или познати още като алвеоли. Казано накратко - бронхиалното дърво се състои от дихателна тръба, бронхи, бронхиоли и алвеоли. 


Въздухът, вдишан през устата или носа, преминава през трахеята и стига до десния и левия бял дроб с помощта на бронхите, бронхиолите го пренасят към алвеолите. Алвеолите са покрити с малки кръвоносни съдове, наречени още капиляри. Благодарение на тях става и обменът на кислород и въглероден диоксид. Сърцето има задачата да изпраща кръв, съдържаща въглероден диоксид, а междувременно капилярите получават кръв от алвеолите и успешно изпращат богатата на кислород кръв отново към сърцето. А то, от своя страна, я изпомпва към цялото тяло. Въглеродният диоксид се издиша през носа или устата. 


Грижа за белите дробове 

 

Любопитен факт е, че белите дробове се самопочистват, създавайки слуз, която улавя микроби и вредни частици. Тази слуз се измива от ресничките. Организмът е устроен така, че дори да погълне въпросната слуз, имунните клетки, намиращи се в алвеолите, да предпазват тялото от вредители, като ги отстраняват. 


Макар и отлично устроена, всяка една система в тялото ни има нужда от специална грижа. Нашите съвети са:


  • Избягване на цигарен дим.
  • Предпазване на организма от високи нива на замърсен въздух.
  • Отлична лична хигиена с редовно почистване на устна кухина и ръце.

Изборът и приемът на подходящи билкови продукти са от основна важност за здрави бели дробове. Защото въздухът е живот, а белите дробове са глътката здраве, от която се нуждаем. 


Lung Protect помага на белите дробове да работят в хармония с целия организъм.