Внимание! Пиеш ли достатъчно вода?

 

Дехидратация - един от най-често срещаните ежедневни проблеми при хората.

Забравям да пия вода”, “Рядко ожаднявам”, “Организмът ми може би няма нужда от вода” и пр. са редовните оправдания за това, че не приемаме достатъчно количество вода. А организмът моли за това. Чуваш ли го?

Водата е в основата на голяма част от процесите в тялото. Тя е градивен елемент на клетките, грижи се правилното функциониране на метаболизма и му помага да се пребори с редица неприятели. 

И за да функционират правилно всички наши органи и системи, тялото ни се нуждае от вода и правилна грижа. В интернет вече можем да открием много информация относно темата с дехидратацията. Съществуват и редица приложения, създадени с цел да ни напомнят да пием вода в ежедневието си.

Знаем ли обаче какво става с тялото ни, когато не му даваме достатъчно количество вода? А как да разпознаем сигналите за това?

Умора

Умората е един от първите фактори, които ни показват, че сме дехидратирани. Чувството на отпадналост в следствие от липсата на достатъчно количество храна е предизвикано от понижаването на кръвното налягане. Намаляването на кръвоснабдяването на мозъка ни кара да чувстваме липса на енергия. Борбата с умората е от значение за нашето ползотворно ежедневие. 

 

Покачване на тегло

Проблемите с нежеланите килограми са познати на мнозина. Често обаче хората, оплакващи се от излишни килограми, споделят, че не консумират прекалено количество храна и дори често са подложени на различни диети и хранителни режими. Борбата с наднорменото тегло никога не е лека и ни кара да си задаваме редица въпроси за начина на живот и за продуктите, които приемаме.

И точно тук идва място за въпроса и приема на вода. Когато не консумираме достатъчно вода, тялото ни се включва в режим, наречен “оцеляване”. То отчита недостиг и започва да задържа всяка глътка, която приеме. Това обаче забавя нормалните процеси на храносмилане, от което следва и забавянето на метаболизма. 

 

Стомашно-чревни оплаквания

Както споменахме и по-горе, дехидратацията предава ясни сигнали на организма. А той, от своя страна, също ни подсказва за своите липси. Забавените реакции на чревното движение например, рядкото изхождане и т.н. са онези проблеми, които не трябва да пренебрегваме. Подкрепата на дебелото черво е от значение за цялостното състояние на организма.

А знаеш ли, че тялото ни съдържа около 75% вода?

И след като прочетеш това, изпий една чаша вода.