С тези 3 вълшебни билки ще имаш здрави бели дробове

Как да разбереш дали белите дробове боледуват?

Белите дробове са животът, измерен с вдишвания и издишвания. Белите дробове са център на дихателната система и са основен дихателен орган. Разположени са от двете страни на сърцето - другият важен орган, без който не бихме могли да съществуваме. 

Всяка една клетка в тялото ни има нужда от кислород. Функцията на белите дробове е да доставят необходимия кислород от външната среда към кръвта, а след преработка да изхвърлят ненужния въглероден диоксид от организма. 

Белите дробове нямат дори минута почивка. Тяхната работа не спира. В тази статия от нашия блог можеш да прочетеш много любопитна информация, свързана с функциите на белите дробове - 8 уникални факта за дишането, които може би не знаеш

Поддържането на здрави бели дробове гарантира правилна функция, дишане и нормално протичащи процеси в организма. Често дори не се замисляме за здравето на белите дробове. Както всеки един орган обаче белите дробове имат нужда от ежедневна грижа.

Кои са билките, които подобряват здравето на белите дробове?

РИГАН

Билката риган е разпространена предимно в умерените ширини на северното полукълбо, но се среща и на отделни места в южното. Той е от семейство Устоцветни, в което има много лечебни и подправъчни етеричномаслени растения. В България е широко разпространен и се среща до 1700 метра надморска височина. Латинското му име означава „планинска радост“.

Растението е използвано в традиционната медицина от дълбока древност. А днес се култивира, за да се удовлетвори голямото търсене на тази суровина. 

Основните биологично активни вещества в ригана са етеричните масла. Те са съставени от тимол, карвакрол, сабинен, терпинен, цинеол, оцинен, гермакрен, кариофилен, геранилацетат, цимол и други сесквитерпени и монотерпени. Включва голямо количество тритерпенови фенолни киселини като розмаринова, урсолова, олеанолова, кафеена. В растението се съдържат витамините С и А, дъбилни вещества и мазнини.

Защо е полезно да приемаме риган:

🌿 Лекува горните дихателни пътища;

🌿 Има антимикробна, антигъбична и антивирусна активност;

🌿 Намаляват възпаленията и подпомагат възстановяването на лигавицата;

🌿 Има откашлячно и отхрачващо действие; 

Билката се използва при лечение на настинка, грип, треска, бронхити, трахеит, кашлица, възпаление на гърлото, задух. Билката има свойствата да подобрява имунитета. Действа успокояващо при стомашни и чревни заболявания и спомага за по-добро храносмилане. Повлиява отлично при диария и газове в червата и премахва чревни паразити.

Риган успокоява нервната система и помага за по-добър сън. Облекчава болезнена менструация и зъбобол. Етеричните масла на ригана предпазват зъбите от кариес.

Ето и още няколко важни ползи от консумацията на риган: 

🌿 Понижава кръвната захар при по-продължителна употреба.

🌿 Подобрява функциите на черния дроб. 

🌿 Предотвратява, както и обръща токсични промени, като полиуреа, кристалурия, оксалурия, повишени нива на серумна урея и креатинин и отлагане на кристали в бъбреците.


МАЩЕРКА

Мащерката е растение от семейство Устоцветни, в което има много лечебни етеричномаслени растения. 

Видът расте предимно в умерените ширини на северното полукълбо, но е пренесен и в други части на света. В България се среща навсякъде в открити местообитания. 

Основното действие на мащерката се дължи на етеричното масло. То съдържа тимол, карвакрол, цимол, пинен, терпинеол, терпинен, борнеол, кариофилен, линалол. Освен етерично масло се съдържат органични киселини, флавоноиди, смоли, витамини А, С, Б6, К, Е, фолиева киселина. 

Билката е една от най-добрите при грип, кашлица, бронхит, бронхопневмония, задух. Има откашлячно и отхрачващо действие. Успокоява и заздравява лигавицата. Действа като естестествен антибиотик – противовъзпалително, противомикробно, антигъбично. Убива бактерии като стафилококи, стрептококи, салмонела, хеликобактер и гъбички като аспергилус и кандида. Потиска развитието на вируса на херпес. 

Действа много добре при гастрит и язва на стомаха, колит, газове и чревни паразити. Засилва действието на храносмилателните ензими и подобрява функциите на черния дроб. 

🌿 Подобрява имунитета. 

🌿 Убива бактериите в устната кухина и така предпазва зъбите от кариес. 

🌿 Има нервоуспокоително действие. 

🌿 Използва се и при кожни заболявания.


ТЕСНОЛИСТ ЖИВОВЛЯК

Теснолистният живовляк произхожда от Европа и Азия, но се е разпространил по целия свят. 

В България са среща навсякъде в сухи пасища и поляни до 2000 метра надморска височина. От билката са използват листата и семената. 

Съдържа фенилетаноиди като актеозид (вербаскозид), цистанозид, лавандулифолиозид, плантамайозид и изоактеозид. Съдържа също иридоидните гликозиди аукубин и каталпол, органичните киселини хлорогенна, бензоена, кафеена, кумарова, фумарова, салицилова, азокорбинова. Още има дъбилни вещества, танини, слуз, холин, алантоин, сапонини, стероиди, витамини А, С, К, ензими, калий, натрий, силиций. 

Едно от основните действия на билката е лечението му на всякакъв вид кашлици – простудна, магарешка туберкулозна. Има противовъзпалително, стягащо и успокоително действие върху устната кухина, и стомаха. Помага при диария, колит, газове и повишена киселинност на стомаха. 

Може да се прилага външно при рани, циреи, акне, лишеи, ухапвания от насекоми, навяхвания и отоци. Спомага за по-бързото възстановяване на кожата.

Има още антиоксидантно деиствие. Защитава черния дроб и според някои изследвания има антивирусна активност срещу вируса на хепатит В.