Помощ! Задържам вода в тялото си!

Усещате краката и корема си подути? Рязко сте увеличили теглото си и имате чувство на подпухналост?

Отговорът вероятно се крие в това, че задържате вода в организма си. Все по-често хората се сблъскват с подобни оплаквания. Какво обаче причинява задържането на вода в тялото и можем ли да разпознаем симптомите?

Както вече знаете, тялото ни е съставено предимно от вода. Тя се намира във всички органи, мускули и кръвоносни съдове. И за да изпълнява своите функции нормално, организмът се нуждае от необходимото количество вода. Въпреки, че водата в тялото е приблизително около 60-70%, това количество непрестанно се изразходва при дишане, спорт, уриниране или дефекация. Поддържането на здравословно състояние на организма изисква бързо възстановяване на изгубената течност. 

Къде се задържа най-често водата в организма?

Натрупването на излишно количество вода в тъканите и междуклетъчните пространства предизвиква отоци и увеличаване на телесното тегло. Когато тялото страда от нарушени процеси, напълно естествено е то да задържа ресурсите, с които най-много разполага. И в този случай това е водата. 

Задържането на вода за кратък период от време не се счита за опасност. Дългото и продължително задържане на течности обаче крие редица неблагоприятни последствия за здравето. Част от тях са проблеми с кръвоносната система, предменструални болки и бъбречна недостатъчност.

Какво причинява задържането на вода? 

Факторите за задържане на течността в тялото са много. Навременното установяване на симптомите, а след това и откриването на източника за проблема са най-добрите начини за превенция и грижа за здравето.

Ето и няколко причини за задържането на вода в организма:

Неправилен начин на хранене

Нездравословното хранене е причина номер 1 за редица проблеми, настъпили в организма. Това, с което се храним, е отговорът на въпроса дали обичаме тялото си и как се грижим за него. Приемът на разнообразна храна, включването на зелени храни в ежедневното меню и грижата за разпределението на храненето са само част от начините за превенция на задържане на вода. 

Прием на лекарствени продукти

Приемът на различни и неподходящи медикаменти също може да е причина за задържане на излишно количество течности в организма. В листовките на редица лекарствени продукти е описано, че страничните ефекти биха довели именно до задържане на вода. Съветът ни тук е внимателно да подбирате лекарствата, които приемате. А защо не добавите тези 3 билки за здрав имунитет в ежедневието си?

Бързо сваляне на килограми 

Често популярните диетични режими се свързват с намаляване консумацията на храна. И нещо повече - приемът на еднообразна храна, което е изключително грешна посока при целите, свързани с отслабване. Ограничаването на разнообразните продукти, богати на протеини, мазнини, белтъчини, оказват влияние върху метаболизма, а това предизвиква задържане на вода в тялото. Не забравяйте, че грижата за храносмилателната система е от значение.

Проблеми със сърцето

Задържането на течност в тъканите и междуклетъчните пространства може да е съпроводено от сърдечни проблеми. Един от симптомите е именно задържането на вода.

Как да се справите със задържането на вода? Ето и нашите три бързи съвета за превенция на задържането на течности:

🥦 Консумирайте повече зеленолистни продукти

💧 Пийте вода!

🌿 Изберете правилните билкови капсули и тинктури.