3 билки за здрав имунитет

Напълно нормално е имунитетът в зимните месеци да спада. Тогава сме предразположени към по-чести настинки и отпадналост. Подсилването на организма е от основно значение особено в тези слаби месеци за имунната система. Грижата за здравето е най-важна. 

Природата ни е дарила с немалко растения, които осигуряват по-силен имунитет дори в периодите на развитие на грип. В тези месеци от годината е важно да подсилим организма си с подходящите билки и природни съставки, които имат силата да предотвратят и да помогнат на тялото да се справи с редица заболявания. 

Ето защо подбрахме 3 билки за здрав имунитет в зимните месеци.

Маслина - принадлежат към рода на костилковите плодове. Вкусни и много полезни - маслините съдържат 11-15% процента мазнини. Те са с високо съдържание на витамин Е, желязо, мед, калций и натрий. Известно е, че маслините съдържат голямо количество растителни съединения като олеуропеин, тирозол, кверцетин и др. Антиоксидантите помагат на организма в борбата с хроничните заболявания и възпаления. 

Консумацията на маслини подпомага здравето на сърцето. Олеиновата киселина регулира нивата на холестерола, предпазвайки организма от "лошия" холестерол и от окисляването. Маслините предотвратяват кръвните съсиреци, които са изключително опасни. 

Другите ползи от маслините са свързани с костната система - подпомагат здравината на костите. Маслините са плюс и в борбата с килограмите. Съдържайки мононенаситни мастни киселини, маслините забавят процеса на храносмилане и стимулират хормона за ситост, познат още като холецистокинин. Нещо повече - маслините са полезни както за зрението, така и за здравата и красива кожа. 

Котешки нокът - билката е използвана предимно за засилване на имунната система и за предотвратяване на инфекции, възпаления и др. Котешкият нокът подобрява здравето, благодарение на своето антиоксидантно, антивирусно и противовъзпалително свойство. Независимо коя част от котешкия нокът бива използвана - кора, корен или листо, билката запазва полезните свойства. Ето и кои са те:

Растението подобрява функцията на мозъка. Билката помага при амнезия и увреждане на паметта. Консумацията на котешки нокът има силно действие в облекчение на артрит. Алкалоидите, съдържащи се в котешкия нокът, осигуряват превенция на силна болка при ревматоиден артрит. Котешкият нокът понижава кръвното налягане. Съставките в растението като алкалоидите ринхофилин и хирустин предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и блокират калциевите канали, съдържащи калция в костите.

Босилек или така наричаната “царска билка”. Може да срещнете босилека и с наименованието “лек за 101 болести”. Това е растение, помагащо при редица заболявания и е метод за превенция. Въпреки, че босилекът е растение, което расте и цъфти през летните месеци, можем да го консумираме и след това. Крехкото растение осигурява на организма здраве. Като източник на много и полезни витамини - босилекът е богат на витамин К, А и С. Подсилва имунната система на организма и подпомага работата на метаболизма. Микроелементите, които се съдържат в босилека, са желязо, калций, манган и магнезий. Всички те са чудесен източник на здраво и хармонично тяло.

Босилекът има редица полезни действия. Едно от които е антибактериалната му функция. Под влиянието на веществата от флавоноидите - босилекът действа отлично в посока намаляване на бактериите в организма.

Билката има силно болкоуспокояващо и противоспастично действие. Влияе отлично при силна умора или депресивни състояния. Консумацията на босилек предотвратява наличието на проблеми с отделителната система и дихателните органи. Интересен факт също така е, че босилекът е полезно растение при появата на кожни обриви, труднозарастващи рани и отоци. 

Независимо в какъв вид е консумацията, босилекът носи своите невероятни ползи за всеки организъм. 

В заключение ще споделим, че човешкото тяло е една крепост, чиито стени се крепят от здравето. Грижейки се за здравето си, ще имаме силни тяло и дух.