„Бъбречно здраве за всички“ в Световния ден на бъбрека

Знаете ли, че бъбреците са филтърът на организма? Основната функция на бъбреците е да изхвърлят от тялото ни всички токсини и вредни вещества, които попадат там.

Ежегодно отбелязваме Световния ден на бъбречното здраве. Денят не е със строго определена дата. Всеки втори четвъртък от месец март е Световният ден на бъбречното здраве. Тазгодишната кампания на Световната здравна организация се съпровожда под мотото “бъбречно здраве за всички” /Kidney health for all/. Кампанията има за цел да увеличи информираността у хората. Защото грижата за бъбреците зависи от нас. 

Любопитно е, че бъбреците често са определяни като “най-работливите органи в човешкото тяло”. Бъбреците пречистват организма от всички непотребни и вредни за организма вещества, попаднали там от кръвта. Изхвърлянето, както всички знаем, става чрез уриниране. 

Накратко за работата на бъбреците: 

Основната структурна част на бъбреците е нефронът. Броят на всички нефрони е изключително голям - около 2-3 милиона. Именно нефроните отговарят за пречистването на организма от вредни токсични вещества. Тук е моментът да отбележим колко важни са навременните прегледи. Проблемите, свързани с нефроните, често остават дълго време незабелязани. Мнозина живеят без знанието, че бъбречната им функция е недобра. Това, от своя страна, бавно, но сигурно води до лоши последствия за здравето. 

Ето и няколко симптома, които трябва да насочат вниманието към незабавен преглед: 

  • болки и затруднено уриниране;
  • чувство на подпухналост в областта на лицето;
  • подуване на ръцете и краката;
  • сърдечно-съдови заболявания;

Проучванията сочат, че хората, страдащи от проблеми с бъбреците, стават все повече и повече. 

Бъбреците произвеждат важен хормон, наречен ренин. Неговата функция е свързана с регулирането на кръвното налягане. И нещо повече - ренинът се грижи за достатъчното количество на минерални соли в организма. 

Важно е да не забравяме, че здравето на бъбреците е не по-малко важно от здравето на всеки един друг орган в човешкото тяло. Навременната грижа и установяването на проблеми, са ключът към здравето. Правилното функциониране на всички органи в тялото до голяма степен е обвързано със състоянието на бъбреците.

Какво съветват експертите в областта за грижата и здравето на бъбреците:

А знаете ли, че тези продукти са богати на антиоксиданти и примът им подпомага работата на бъбречното здраве? Ето кои са те: 

🌿 плодове /ябълки, малини, боровинки, ягоди/ всички те са богати на антиоксидантни свойства. Имат силните свойства да пречистват организма. Имат противовъзпалителни свойства и са пълни с фибри.

Можете да прочетете повече по темата за ползата от приема на плодове в тази статия

🌿 зеленчуци /карфиол, червени чушки, кромид лук, зеле, чесън/. Богати са на фитохимикали, витамин С, фолиева киселина, фибри, хром и др. Действат отлично в борбата с неприятелите и защитават здравето и работата на бъбреците.

В тази статия ще научите повече информация за необходимостта от включването на поне 3 зелени цвята в ежедневното хранене. 

🌿 риба - изключително богата на омега 3 мастни киселини, рибата е предоставя на организма висококачествен протеин. Това, от своя страна, повлиява на цялостното здраве, изхвърля белтъка от урината и допринася с редица ползи за състоянието на бъбреците. 

Ето кой е продуктът в Herba Divina, който се грижи за здравето на бъбреците. Прочетете повече на Nephron Protect тук.