Защо трябва да консумираме плодове и зеленчуци през зимата?

Плодовете и зеленчуците са важен елемент в процеса на храненето и здравословния начин на живот. Консумацията на плодове и зеленчуци предотвратява появата на редица проблеми, свързани с организма. Благодарение на тях успяваме да си набавяме необходимите витамини и минерали. 

Независимо, че зимният сезон често се определя като беден на продукти, ние ще оспорим този факт. Дори през студените месеци плодовете и зеленчуците са чудесен начин да доставим на тялото си здраве и силна имунна система

Богати на фибри и целулоза например, зелените храни предпазват организма от стомашни проблеми и му доставят необходимата подкрепа на дебелото черво. Забързаният начин на живот често води до констипация (запек), подуване, гадене, киселини и др. Приемайки повече плодове и зеленчуци, правим първата стъпка към предотвратяването на подобни неразположения, предизвикващи дискомфорт в ежедневието. 

Консумацията на плодове и зеленчуци служи вярно и на вечния проблем - килограмите. Ако плодовете и зеленчуците липсват в менюто ни, то вероятно често ги заместваме с различни вредни и преработени храни, които карат тялото да страда, а кантарът - да увеличава цифрата. Добавянето на зелени храни в меню е сигурна стъпка към по-здравословен начин на живот и подкрепа на борбата с наднорменото тегло. 

Болести като диабет са свързани с прекомерния прием на нездравословни храни и липса на качествени продукти. Зеленолистните храни се считат за подходящи в борбата с кръвната захар. Независимо какво изберем да консумираме - присъствието на кореноплодни зеленчуци е от значение за здравословното ни състояние. Можеш да прочетеш повече за тях тук

Много са ползите и причините от приема на плодове и зеленчуци. Изборът дали да живеем качествено и здравословно е изцяло наш.

Световната здравна организация препоръчва консумацията на минимум 400 гр. плодове и зеленчуци дневно.

Живей зелено и винаги избирай внимателно правилните храни и хранителни добавки

И за да те улесним, подготвихме една примерна графика.