Важна ли е храната за здравето на черния дроб

Или какво да консумираме в ежедневието си, за да накараме черния дроб да работи в полза на нашето здраве? 

здраве на черния дроб, здравословна храна, здравословната храна влияе на работата на черния дроб

Черният дроб е двигател на почти всички  важни процеси в организма. Неговата роля е ключова за функционирането и работата на системите в човешкото тяло. В здравото тяло черният дроб се грижи за отстраняването на всички токсини, произвежда жлъчката, разгражда мазнините до мастни киселите, за да улесни усвояването им. Работата му е свързана с това да извлича радикалите, да убива микробите, попаднали в организма и ефективно да влияе върху състоянието на хормоналните нива в организма.

Как се храним, какви продукти приемаме и колко често ги консумираме - всички тези въпроси отговарят за това колко важна е храната за състоянието на черния дроб. 

мъж с болки в черния дроб

Балансираният начин на хранене е ключът към здравето. Приемът на достатъчно количество полезни и силни храни, правилният начин на консумация - са причина за здравословното протичане на процесите в организма. 

Решихме да съберем на едно място познатите храни, чиито прием е важен за здравето, функциите и работата на човешкия организъм.

Ето няколко храни, които непременно да включите във вашата диетата за чернодробно здраве:

Кафе

прием на кафе, ползи от кафето, кофеин, лечебни ползи от консумацията на кафе

Кафето има силни и полезни свойства за здравето на организма и борбата за черния дроб. Кофеинът е отличен източник за намаляване на риска от чернодробни оплаквания. Свойствата на кафето предпазват клетките от натрупването на излишни мазнини и развитието на все по-често срещаните проблеми с мастното чернодробно заболяване. Кофеинът увеличава защитните антиоксиданти в черния дроб. 

Ежедневният прием на кафе подпомага организма за намаляване риска от хронични проблеми, рак и други увреждащи здравето и нормалното функциониране на организма.

Плодове и зеленчуци

Независимо от вида и начина на консумация плодовете и зеленчуците носят много ползи за здравето и работата на организма. Едни от най-полезните храни за чернодробното здраве обаче са морков, ябълка, цвекло, лимон, спанак, зеле, черна ряпа и листа от глухарче. 

Жена, която приготвя здравословна храна, плодове и зеленчуци. Храна, богата на витамини, минерали и фибри

Плодовете и зеленчуците съдържат в състава си много на брой витамини, минерали, фибри. Всички те подпомагат организма в правилното и здравословното протичане на процесите.

А знаехте ли, че храните, богати на сяра, засилват процеса на детоксикация в организма? Към групата на тези храни спадат карфиол, брюкселско зеле, лук, чесън и броколи. 

Риба 

сьомга, мазна риба, здравословно хранене, здравословен начин на живот, ежедневен прием на омега-3 мастни киселини, здраве

Това е храна, която е богата на омега-3 мастни киселини. Високо им съдържание гарантира за ползите и борбата срещу образуването на чернодробни мазнини в организма. Мазните риби поддържат нивата на ензимите в организма и предотвратяват от натрупването на вредители.  

Ето кои са те: сьомга, пъстърва, сардини и риба тон.

Овесени ядки 

здравословна закуска, закуска с овесени ядки, плодове и канела, овесена каша, ежедневен здравословен прием на овесени ядки

Овесените ядки са храна, богата на фибри. Те са важен елемент за храносмилането, защитата срещу възпаления, имунната система и борбата срещу затлъстяването. Овесът съдържа специфични и полезни фибри, които подпомагат протичането на процесите и работата на черния дроб. Бета-глюканите са с високо съдържание на съединения, които се намират предимно в овесената каша и овеса.

Куркума 

Куркумата е определяна за най-лечебната подправка.

куркума, куркумин, куркумата е най-лечебната съставка и подправка

Тази съставка гарантирано намалява вероятността от увреждане на черния дроб. Активната съставка в куркумата е куркумин. Дозите на куркумин активно действа на организма и подобряват функциите му. Куркумата има детоксикиращ ефект, който е пряко свързан с всички процеси, протичащи в черния дроб. 

Ето и един кратък списък с храните, които не се усвояват добре от черния дроб: 

Сол, захар, мазни храни и такива, богати на нишесте. 

За да се избягва консумацията на продукти, които не са благоприятни за здравето на черния дроб, е препоръчително предварително да приготвяте храната си вкъщи. 

В заключение черният дроб е основен елемент за работата на организма и поддържането на здравословни нива. Ежедневните грижи за органите, системите и правилното функциониране в тялото са важни. 

Не забравяйте, че изборът на храната е ключов фактор за качеството на живот и работата на организма. 

В тази статия ще прочетете повече интересна и полезна информация за работата и функциите на черния дроб.

Liver Protect е най-добрият продукт на Herba Divina. Натуралната хранителна добавка по естествен начин пречиства тялото от вредните въздействия на околната среда.

Погрижи се за черния дроб още днес с Liver Protect

herba divina, херба дивина - билкови капсули за здраве и грижа на черния дроб