Черният дроб - жизненоважният орган в организма

Знаеш ли, че черният дроб е най-голямата паренхиматозна жлеза в човешкото тяло и в тялото на всички гръбначни? А знаеш ли, че този орган тежи около 1 килограм и 300 грама при хора в зряла възраст? Споделяме и още нещо интересно, свързано с този орган, а именно броя на функциите, които той изпълнява. Според специалисти могат да бъдат изброени повече от 400 функции, чиито отговорности падат върху черния дроб. 


А сега и малко повече за жизненоважния орган. Намира се в горната част на стомаха под диафрагмата. Черният дроб е с мека консистенция с тъмнокафяв цвят. 

 

Основните функции на черния дроб

Както споменахме в по-горните редове, функциите на черния дроб наброяват повече от 400. Основните и най-важни обаче са няколко. Обменната функция например се грижи за обмяната на хранителните вещества и субстанции, за обработването и тяхното преобразуване. В тази функция се включват обмяната на въглехидратите, белтъчините, мазнините, витамините и др. Следващата основна функция е храносмилателната. Благодарение на жлъчката, намираща се в черния дроб, органът участва в процеса храносмилане и усвояване на всички необходими за организма вещества. И тъй като това е изключително важен процес за организма, здравето на жлъчката е от голямо значение. Екстеронната функция отново е свързана с жлъчката и черния дроб. С помощта на жлъчния сок в организма се екскретират киселини и пигменти. Терморегулаторната функция подпомага протичането на различни метаболитни процеси в организма при различните температури. Детоксичната функция в черния дроб се грижи за обезвреждането на организма от токсични вещества като стероиди, амоняк и фенол. След преработване тези токсини се превръщат в безвредни за работата и процесите в организма.

Съществуват още много и различни функции на черния дроб като борба с инфекции и процесите, свързани със съсирването на кръвта например. 

 

Как да познаем симптомите на проблеми?

Заболяванията, свързани с черния дроб, за съжаление са много и с различни симптоми и последствия. Първоначалните симптоми на немалка част от всички чернодробни заболявания наподобяват тези на обикновена настинка. Развивайки се в организма, симптомите прерастват в чувство на силна и непрестанна умора, болки в ставите, замайване, дискомфорт в стомаха, последван от повръщане, липса на апетит и други. По-силно изразените симптоми са импотентност, подуване на краката, глезените и корема, проблеми с мисловната дейност, кръвоизливи и пр.

Болестите, свързани с проблеми в черния дроб и неговите функции, са  разнородни и с различна степен на последствия. Едни от най-познатите и често срещани проблеми са цироза, хемохроматоза, хепатит А, B и C, както и неалкохолна стеатозна. 

Какви грижи да полагаме за здрав и напълно функциониращ черен дроб?

Органите са изключително издръжливи, но продължителните трудности в борбата им за оцеляване предразполагат към развиване на сериозни заболявания. Редовната детоксикация на организма и в частност на черния дроб е от полза в грижата за здравето на този жизненоважен орган. Заобиколени от вредни навици, храни и действия, дори неосъзнато често подлагаме организма си на трудни за преодоляване изпитания. Навлизането на всички тях в организма често е почти невъзможно да се ограничи. И тук идва моментът за детоксикация на черния дроб. Това е популярен и често срещан съвет в превенция от болестите, засягащи този орган. Пречистването му подпомага изхвърлянето на всички токсични вещества, събрани в организма и тровещи функциите и работата му. 

Редица специалисти съветват избягването на аспартам в ежедневието. Това представлява изкуствен подсладител, който се съдържа в изключително много продукти. Нещо повече - изследвания сочат, че аспартамът е потвърден канцероген. При направени различни опити върху мишки с натрупването на аспартам в организмите им се установява високо развитие на ракови образувания и др. 

Последният съвет за грижа към черния дроб е ограничаването на консумацията на свински колбаси. Тези продукти влияят върху развитието на голяма част от болестите, свързани с черния дроб. Връзката между редовен прием на свински продукти и развитието на цироза е по-често срещано отколкото познатия признак за поява на заболяването, а именно - алкохол. Голяма част от продуктите от свинско месо, предлагани на пазара, са под формата на консервирани колбаси, шунки и бекон. Обработката на този тип продукти често съдържа неясни и вредни за организма препарати и добавки. 

Превантивната грижа за всеки орган в човешкото тяло е от огромно значение. Приемът на правилните продукти с извлечени от природата съставки е един от най-добрите начини за подкрепа на организма и жизненоважните му функции.

Ние от Herba Divina се грижим за здравето и благосъстоянието на своите клиенти. Продуктът Liver Protect е специално разработена формула, която се грижи за нормалното протичане на функците в организма.