Помощ! Как да се справя с болката в костите?

Всяка трета българка страда от намалена костна плътност. А всяка пета е с установена диагноза остеопороза. Как да се справим?

Забързаният начин на живот, стресът, липсата на движение и спорт и неправилното хранене са най-честите причини за здравословни проблеми, свързани с костната система.

Ставите са връзката между костите в нашето тяло. Устроена по сложен начин, работата на опорно-двигателната система е изключително важна за нормалната функция и начин на живот. Мускулите ни дават възможност да се движим, докато костите придават здравината, от която двигателната система се нуждае.

Благодарение на силните костни функции можем да се навеждаме, да свиваме коленете и лактите си, да въртим главата си и т.н. А кой не изпълнява тези движения в ежедневието си? :) 

Здравината на ставите ни помага да сме по-мобилни и да поддържаме деня си пълен с енергия. С напредването на годините обаче ставите се износват, а движението на тялото съвсем естествено става по-ограничено.

Има много начини, с които можем да се погрижим за здравината и доброто състояние на костите за по-дълго време. Основният източник на здрави кости в тялото е наличието на достатъчно количество калций. Костите в нашето тяло претърпяват чести трансформации. Тялото извлича една част от калция и го заменя с друг. За да допринесе за здравето на костната система обаче калцият трябва да бъде усвоен по правилен начин. Тук е важно да знаем, че не е достатъчно да консумираме храни, в които калцият е основен източник.

И за да подкрепим тази теза, споделяме част от клинични изследвания, проведени от Harvard - Nurses Health Study. Доказано е, че млечните продукти не придават полза за здравината и състоянието на костите. Въпреки факта, че от малки ни учат колко важен е приемът на млечни продукти за здрави кости, проучването показва точно обратното. Ниското количество на протеини определено улеснява усвояването на калций в организма. Увеличавайки приема на протеини, тялото ни губи до 50% от калция в урината. А това, от своя страна, е причина за появата на киселинност в кръвта. Заключението на учените следва, че колкото по-голямо количество протеин консумираме, толкова повече калций се извлича от костите. При термичната обработка на млякото например съдържанието на минерали се йонизира, а въздействието му се превръща в киселинно. Прочетохте ли статията за киселинността в кръвта? Наличието на киселинност в кръвта е причина за образуването на камъни в бъбреците и редица други здравословни симптоми, а след това и проблеми.

Как да се погрижим за организма си обаче, за да направим тялото по-здраво от всякога?

  • Правилно хранене
  • Здравословното меню, обогатено с разнообразни продукти, съдържащи оптимални количества витамини, минерали и протеини например е начин да поддържаме тялото в отлично състояние всеки ден.

  • Движение
  • Все по-често хората страдат от артрит. Това е причина да избягват движението от страх, свързан с болката в ставите. Липсата на движение обаче е напълно  противопоказно за състоянието им. Всички знаем колко важно е движението. Активността има изцяло позитивно влияние върху здравето.

     

     

  • Поддържане на нормално телесно тегло
  • Чували ли сте за здравословни килограми? Това означава да се придържаме към тегло, подходящо за нашите ръст и здравословно състояние. Наднорменото тегло е причина за проблеми в костната система. Колкото повече килограми е тежестта ни, толкова по-силно напрежение оказваме върху опорно-двигателната система. Борбата с наднорменото тегло обаче е често срещан проблем при все повече млади хора. Освен генетиката, начинът на хранене и движението са от основно значение за поддържането на нормално телесно тегло.

     

     

  • Прием на подходящи хранителни добавки и билкови екстракти
  • Придържането към здравословни навици често не е достатъчен фактор за здравето на организма. В забързаното ежедневие имаме силна нужда от различни хранителни добавки, които подкрепят здравословното състояние. Ние от Herba Divina предлагаме изцяло натурални продукти, грижещи се за здравето на всеки организъм. Bone Protect е билкова тинктура, която подкрепя костите в тялото.

     

     

    Приемът на билкови продукти е пътят към здравето и връзката с природата.

    Здравословното хранене е начин да осигурим здрави кости чрез набавяне на качествено усвоими калций и витамини, както и поддържането на отлична алкална среда в организма.

    Ето и няколко любопитни факти, които най-вероятно не знаете: 

    1. Най-много кости имаме в ръцете и пръстите;
    2. Най-дългата кост в тялото ни е бедрената;
    3. Зъбите ни са също част от скелета, но не са кости;
    4. Костният мозък е 4% от теглото ни;

    Вземете сега Bone Protect + още един билков продукт по избор само за 34,90 лв.