Какво (не) знаем за копривата и левурдата – пролетните билки за силна имунна защита част 2

 В предишната статия обсъдихме копривата и нейните имуностимулиращи свойства. 

 Другото изключително полезно растение, което пролетта ни поднася, е левурдата (Allium ursinum). Казват, че тя е любимо ястие на мечките след зимен сън за набавяне на полезни вещества и заради това е позната още и като мечи лук, както подсказва и буквалния превод на латинското ѝ име. Левурдата е една от деликатесните пролетни билки и за хората - листата ѝ са търсени като полезен и вкусен листен зеленчук. Трябва да се внимава обаче при събирането ѝ, защото си има неядлив двойник. Листата на мечия лук си приличат изключително много с листата на момината сълза, която обаче е отровна. При цъфтеж двете растения вече лесно се различават. Лекият аромат на чесън от прясно откъснатото листо е най-сигурният начин да се уверим, че сме попаднали на левурда. 

 

 Веднъж стопи ли се снега, левурдата започва да образува цели зелени килими в спокойните букови гори. Въпреки че букаците са ѝ любимото място, можем да я срещнем също и в габърови и дъбови гори. Обича сенчестите места в широколистните гори, където обикновено заема големи площи, а свежите ѝ зелени листа разнасят тънък аромат на чесън, който се усеща отдалеч. Затова се нарича още и див чесън.

левурда

 Характерният чеснов аромат на мечия лук се дължи на веществото алиин, което под действието на специфичен ензим се превръща в алицин. Като истински представител на сем. Лукови, в състава на левурдата присъстват фитонцидите. Те обуславят антимикробното и фунгицидно действие на билката, което спомага за потискане растежа на гъби, бактерии и някои вируси. Вдишването на излъчваните от растенията фитонциди оказва положително действие върху белите дробове, като освен това имат и силен противоалергичен и противовъзпалителен характер. Така че ако разходката в разлистена букова гора е истинско блаженство за сетивата и духа, то разходката в зелена букова гора с килим от цъфнала левурда е като здравословна баня в чистата жизнена енергия на пролетта, която хармонизира цялостно организма ни.

Килим от цъфнала левурда в букова гора в Природен парк “Българка”

 Левурдата има силно противовъзпалително и очистително действие. Благоприятно повлиява на стомашно-чревният тракт и умее да потиска стомашно-чревни инфекции. Въпреки това трябва да се внимава с консумацията на пресните ѝ листа, защото може да раздразни стомаха и да предизвика болки в тази област, ако се консумира в по-големи количества или от хора с чувствителен стомах, както и страдащи от гастрит, язва и подобни състояния. Билката спомага за понижаването на кръвното налягане, редуцира холестерола и предотвратява отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Левурдата е много добър избор за лечение на затруднено дишане, за премахване на храчки и спиране на кашлянето. Съдържа голямо количество витамин C и е изключително ефикасно витаминозно средство, което може да се приема профилактично против простуди и грип. Стимулира отделянето на урината и пречиства отделителната система (бъбреци, пикочен мехур). Приложена външно, левурдата действа оздравително при гнойни и труднозарастващи рани. Освен листата, в народната медицина се ползват и луковиците на растението, от които се приготвят спиртни извлеци.

 

Запознайте се с 🌿Urinary Protect - в подкрепа на уринарния тракт, с левурда в състава си.

 

 Независимо дали под формата на храна, чай, тинктура или билкови добавки, решим ли да ги включим в сезонното си меню, копривата и левурдата гарантирано ще подсилят имунната ни система и ще ни донесат пролетна жизненост и енергия. Защото природата винаги ни дарява с това, от което имаме нужда, само трябва да се научим да се вслушваме в нейния ритъм.

 

 

~

Материалът е подготвен от Радостина Аръшева – магистър по лечебни и етерични растения.