Какво (не) знаем за копривата и левурдата – пролетните билки за силна имунна защита част 1

 Копривата и левурдата са едни от най-имуностимулиращите пролетни растения у нас. Със статут на суперхрани, тези природни лечители умело прочистват организма ни и заедно с това укрепват защитните ни сили в сезона, в който от първостепенно значение е именно подсилването на имунната система. На пръв поглед двете двете растения не се отличават толкова на външен вид, но ако ги опознаем по-отблизо ще се удивим каква чудна природна лаборатория са те.

коприва

 Добре познатата ни обикновена коприва (Urtica dioica) принадлежи на сем. Копривови и e едно от най-ценните лечебни растения у нас, независимо, че хората често я възприемат като плевел. Можем да я срещнем навсякъде – от буренясалия тротоар до най-подивелия участък в гората, но въпреки това, тя обича най-вече влажни и мочурливи местенца покрай реки, поточета, дерета, поляни и гори. Вирее както на сянка, така и на слънце, на почва, богата на азот. Листата се берат докато са още млади и свежи, още преди да е цъфнала или в началото на цъфтежа. Практически може да се събира няколко пъти, защото билката цъфти през цялото лято. Освен листата, се използва и коренището на копривата, които се събират в ранна пролет или късна есен и е с идентични свойства като на листата. 

 Копривата съвсем лесно може да бъде подмината, но тя си има свой атрактивен начин да напомни за себе си и той е като опарва всеки, който се докосва до нея. Ефектът на ужилването идва от това, че листата на копривата, както и стъблото, са облечени в нежни прозрачни и заострени власинки, пълни с парлива течност, които при допир с кожата лесно се чупят и парят. Парещото чувство се дължи основно на веществата хистамин и мравчена киселина, които се освобождават при допир, предизвиквайки местно възпаление на кожата. В еволюционно отношение, копривата е създала това като свое защитно средство срещу насекомите, които могат да ѝ навредят. За хората обаче, жиленето от коприва се оказва полезно, като даже се препоръчва целево и разбира се, умерено при ревматични и ставни болки, възпалени нерви на ръцете и краката и схванатост. Въпреки полезността на ужилването ѝ обаче, при събиране на билката се препоръчва да се предпазва кожата на ръцете, защото може да предизвика неприятни обриви.

Средна жилка на лист от коприва

 Копривата цялата е полезна – от корените до върха си. Тя притежава изключителен витаминен и минерален състав и сякаш се появява точно навреме, за да ни даде всичко, от което организма ни има нужда след дефицитния сезон на зимата. Това жилещо растение е истински резервоар на желязо и е богато и на други минерали като калий, калций и силиций, както и на много витамин C, K и B2. Укрепва защитните ни сили и е идеалната билка за подсилване на имунната ни система след настинка, грип или боледуване, както и за повече жизненост при смяна на сезоните.

 Копривата пречиства кръвта, улеснява извеждането на токсините от тялото ни, благодарение на диуретичните си свойства и обновява организма ни. С пречистващите си функции помага за по-добра обмяна на веществата и за по-здрава и сияйна кожа. Тази билка има мощно кръвоспиращо и кръвотворително действие и е ефективна при кръвоизливи, най-вече маточни и хеморидиални. Редуцира възпалението в организма и облекчава състояния като сенна хрема, уголемена простата, ревматизъм, кожни възпаления. Под формата на лапи помага за рани, отоци и подсичане. Баните с коприва се прилагат при кожни обриви. Листата и коренището се използват успешно при косопад и за заздравяване и боядисване на косата.

Запознайте се с нашите продукти, съдържащи коприва:
🌿 Immune Protect – натурална формула на билкова тинктура, която подсилва имунитета
🌿 Lympho Protect - погрижете се за кръвоносната система по естествен път
🌿 Skin Protect - продукт, който се грижи за здрава и сияеща кожа
🌿 Female Protect - естествена грижа за женското здраве
🌿 Diabetes Protect - в подкрепа на контрола на кръвната захар
 
 

Материалът е подготвен от Радостина Аръшева – магистър по лечебни и етерични растения.