Силата на аврамовото дърво

Аврамовото дърво или по-известно под наименованието “витекс” е растение, чиито вид е разпространен предимно в Средиземноморието и Азия. Храстът е наричан още “агнус кастус. И до днес някои познават растението и като “монашески пипер”. Аврамовото дърво обича яркото слънце и влагата. 

Лечебните вещества на растението се съдържат в неговите плодове. Цветовете му са дребни и изключително ароматни. 

Употребата на аврамовото дърво води началото си от далечна древност. 

Над 30 години учените изследват растението и все още не могат да установят кои са точните вещества в състава му, влияещи изключително благоприятно върху хормоналното здраве. Основните биологично активни вещества в растението са флавоноидите кастицин, кверцетагетин и изовитексин, включително етерични масла, дитерпени и гликозиди. Интересен факт е, че според различни проучвания при повече от 60% от жените, приемали екстракт от витекс, нямат оплаквания, свързани с половата система и женското здраве. 

Съвременните изследвания на вида показват, че билката помага за намаляване на симптомите при предменструален синдром - горещи вълни, мигрена, тревожност, болки в гърдите, както и предменструално дисфорично разстройство и латентна хиперпролактинемия. Растението влияе отлично за редовна овулация и увеличаване дебелината на маточната лигавица като по този начин я прави по-здрава и устойчива. Кистозната мастопатия и стерилитетът поради недостатъчност на жълто тяло също се повлияват благоприятно. Приемът на Аврамово дърво подобрява качеството на съня при жени в период на менопауза. 

Още един интересен факт за билката е, че освен хормоналното здраве на жените, растението подпомага и нормалните нива на допамин при конете. 

Друг важен фактор за приема на растението е, че съединението кастицин проявява цитотоксичност срещу различни туморни клетки.

Странични ефекти при употребата на билката се проявяват рядко и са слабо изразени.

Ето кои са 5-е най-силни ползи от консумацията на витекс:

  • регулира и подпомага предменструалния синдром и периода на менструация; 
  • регулира овулацията; 
  • подпомага цялостното здраве на половата система; 
  • действа благоприятно при наличие на акне; 
  • поддържа нивата на пролактин;

За да се усетят действията от растението, приемът трябва да се употребява за по-дълъг период.

Билката витекс е част от състава на Female Protect - продукт, който се грижи изцяло за женското здраве. Научи повече в нашата блог статия тук.