Здрави черва - здрав организъм: съвети за поддържане на чревно здраве

Грижата за чревната система е все по-често срещан проблем. Чревното здраве пряко засяга функциите и работата организма. Най-често определяме здравето на червата спрямо храната, която консумираме, и това дали тялото ни я обработва по правилния начин. 

Има още редица начини за определяне дали червата работят добре. Правилната функция на процесите, свързани с храносмилателната система, е отговор за здрав организъм и пълноценна грижа. Всички процеси в човешкото тяло са взаимосвързани, а голяма част от тял започват именно със здравето на червата.  

В тази статия си говорим за няколко лесни начина за поддържане на здрава храносмилателна система и за това как да се чувстваме добре и във форма отвън и отвътре. 

Микробиомът и неговата роля в процесите на организма

Състоянието на микробиома до голяма степен определя здравето и функциите в организма. Микробиомът е система от множество микроорганизми - бактерии, гъбички, вируси и паразити, които съществуват в червата. Факт е, че някои микроорганизми са жизненоважни за здравето. 

Освен, че определя състоянието не само на храносмилателната система, но и на психиката, микробиомът изпълнява ключова роля за имунната система, правилното разграждане на храната, работата на метаболизма и е бариера за неблагоприятни за здравето инфекции и паразити.

Чревният микробиом оказва огромно въздействие върху мозъка, настроението и поведението на невроните. Микробиомът може да управлява част от нашето поведение, дори да доведе до състояния като апатия, депресия и перманентна тревожност. Когато балансът на микробиома е нарушен, това може причини редица заболявания като диабет, чревни възпаления, тревожност, атеросклероза и затлъстяване.

Какви са причините за увреждане на микробиома и как да се справим? 

Ежедневната грижа за микробиома е важна. Често обаче не обръщаме внимание на някои фактори, влияещи пряко на състоянието на микробиома. Когато се сблъскаме с част от тях и продължително време не ги отстраним, микробиомът става податлив на лоши бактерии и предизвиква проблеми с чревната флора.

Ето част от основните предпоставки за увреждане на микробиома: 

👉 Стрес 

Високите нива на стрес оказват неблагоприятен ефект върху всички органи и системи в организма. Стресът увеличава чувствителността в клетките и червата. Това, от своя страна, намалява притока на кръв и променя състава на бактериите в червата. 

👉 Продължително стомашно разстройство

Стомахът е чувствителен орган, който често става обект на здравословни оплаквания. Това се случва след прием на храна или в ситуация на стрес например.

Продължителните стомашни неразположения обаче са ясен сигнал за проблеми с чревното здраве. Подобни симптоми са киселини, диария, подуване на корема, газове или запек.

👉 Постоянна умора

Хормонът серотонин се произвежда в червата. Когато те са здрави серотонинът влияе ефективно върху качеството на съня. Ако червата не произвеждат достатъчно количество серотонин, съвсем естествено е човек да страда от трайно безсъние или недостатъчно сън. В случай, че това продължава дълго време, състоянието води до липса на енергия и постоянна умора. 

*Билковите капсули Intense Protect от Herba Divina се грижат за борбата с умората. В състав от изцяло натурални билки като сибирски женшенкотешки нокът и астрагал продуктът допълва нуждите на тялото и подсилва здравето на организма

👉 Липса на физическа активност 

Физическата активност във всяка своя форма има положително значение за здравето, енергията, настроението. Всяко освобождаване на енергия и изгаряне на калории се определя като физическа активност. Ползите за здравето са много, според последни проучвания активността има пряко влияние върху чревната флора, ускорявайки растежа на добрите бактерии, които подобряват здравето на червата. 

👉 Съвети за поддържане здравето на червата и чревната система

🌿 Редовна консумация на разнообразна храна.

🌿 Добавяне на пробиотици в ежедневието.

Бонус съвет за естествени пребиотици, намиращи се лесно в храната - лук, цикория, банани, аспержи, артишок, чесън.

🌿 Прием на качествени и балансирани билкови добавки. 

*Виж всички натурални хранителни добавки от Herba Divina. Хранителните добавки са произведени в България и отговарят на всички стандарти за качество. 

Разгледай тук: билкови капсули и тинктури