Как да поддържаме здравето на черния дроб: полезни съвети

👉🏼 Какво знаете за черния дроб? 

👉🏼 Грижите ли се достатъчно добре за него?

👉🏼 Спазвате ли специален хранителен режим, който е подходящ за поддържането на здравословни нива на чернодробно здраве? 

грижа за черния дроб, черен дроб, здраве и прием на билки за чернодробни функции

Ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси в редовете по-долу. 

✔️ Знаехте ли, че черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло? И като такъв неговата функция е от голямо значение за детоксикацията в организма. Работата му е свързана с процеси, които пречистват тялото от вредни токсични вещества, постъпили в клетките. 

✔️ А знаехте ли, че всички системи в организма са пряко свързани и дори зависят от работата на черния дроб? Всяка една клетка в тялото се нуждае от активната работа на органа с пречистващи свойства.  

✔️ Мозъчната функция например до голяма степен зависи от нивата на пречистване на черния дроб. Ефективната работа на когнитивната система е съвкупност от клетъчни процеси и функции, протичащи в организма. 

✔️ Черният дроб е единственият орган в човешкото тяло, който има функцията да се възстановява самостоятелно.Чернодробните клетки преминават в процес на регенерация. Любопитното тук е, че са необходими само 300 дни, за да могат клетките да се регенерират самостоятелно.

Най-често хората свързват чернодробните заболявания с диагнозата цироза. Според експерти обаче последствия, свързани с чернодробни проблеми, възникват и при хора, чиито физическа активност е сведена до минимум. Грижата за черния дроб е важна. 

“Изследователи от Германския център за изследване на диабета и Университетската болница в Тюбинген стигат до извода, че редовните упражнения оказват благоприятен ефект върху черния дроб, съобщава Heilpraxisnet, позовавайки се на проучване, публикувано в sciencedirect.com.” - споделят от actualno.com

В по-долните редове ще споделим и някои любопитни съвети за правилна грижа и превенция от чернодробни заболявания. 

А сега нека разгледаме каква е статистиката на извършените чернодробни трансплантации на черен дроб в България: 

Първата трансплантация на български гражданин е извършена на дете през 1993 г. на дете в Университетската хирургическа клиника, Брюксел, Белгия. През ноември 2004 г. в Университетска болница „Лозенец“ е направена и първата чернодробна сплит трансплантация. Процедурата е извършена върху бебе, а присадената част е била от черния дроб на единия родител. А през 2013 г. във ВМА се извършва и първата ретрансплантация на черен дроб. 

Как да се погрижим навреме за здравето на черния дроб?

Здравословно тегло 

Кантар и плодове. Поддържането на здравословно тегло е от значение за състоянието на черния дроб.

Поддържането на здравословни килограми е от основно значение за състоянието на черния дроб. Организмите, които страдат от затлъстяване и наднормено тегло, често се сблъскват с проблеми, свързани пряко с работата на черния дроб. Едно от тях е затлъстяването на черния дроб. Според експерти това безалкохолното мастно затлъстяване на черния дроб е едно от най-бързо развиващите се заболявания на този орган. И поради тази причина придържането на нормално телесно тегло предотвратява възможността от натрупване на мазнини върху черния дроб. 

Балансиран начин на хранене 

Балансиран начин на хранене за здравето на черния дроб. Приемът на фибри помага на работата на чернодробните функции. Храни за здрав черен дроб

Храните с високи нива на калории, наситени мазнини, въглехидрати и захари са враг номер 1 на здравето. Консумацията на фибри, извлечени от плодовете, зеленчуците, ориза, зърнените храни и други са чудесен източник на полезни вещества за състоянието на черния дроб. 

Физическа активност 

Момче и момиче тичат сред природата. Физическата активност, спортът подпомагат работата на черния дроб. Ежедневната активност е ключът към здравословното чернодробно състояние.

Както споменахме и в горните редове - активността е чудесно средство за намаляване на мазнините в черния дроб. 

Още няколко бързи съвета за чернодробна грижа: 

  • умерена консумация на алкохол; 
  • отлична лична хигиена; 
  • прием на подходящи билкови продукти, съдържащи естествени съставки; 

Liver Protect е продукт, който се грижи за здравословното състояние на черния дроб. Ето няколко причини да вземете Liver Protect още сега: 

🌿 билковите капсули подобряват липидната обмяна;

🌿 продуктът регенерира клетките и засилва ефективността на лимфната система;

🌿 подобрява функциите на стомашно-чревната система;

🌿 стимулира производството на бели кръвни клетки;