Кои храни укрепват белите дробове и предпазват от дихателни заболявания?

Здравето на белите дробове - глътката въздух, от която се нуждаем. Белите дробове са орган, благодарение на който дишаме и живеем пълноценно. Чрез тях получаваме кислород и освобождаваме въглероден диоксид.

Всички заобикалящи ни фактори като цигарен дим, токсична околната среда и мръсен въздух имат негативно влияние върху белите дробове. Храните, които приемаме, също са от значение за здравето и нормалното функциониране на дихателната система. 

Ето и няколко от най-полезните храни за белите дробове и дихателните пътища: 

Червени чушки

Чушките са сред най-богатите източници на витамин С, който действа като мощен антиоксидант в тялото. Консумирането на една средно голяма червена чушка доставя 169% от дневния препоръчителен прием на витамин С.

Ябълки

Ябълките са богати на фитонутриенти кверцетин. Клинично доказано е, че кверцетинът е полезен за белите дробове и намалява риска от астма и хронични белодробни болести. Има противовъзпалително действие и намалява оксидативния стрес.

Цвекло

Цвеклото е храна, богата на нитрати, които действат благоприятно на белодробната функция. Подобрява дренажните свойства на бронхите.

Домати - едни от най-богатите хранителни източници на ликопен – антиоксидант, който действа благоприятно на белите дробове. Доматите намаляват възпалението на дихателните пътища при хора с астма и подобряват белодробната функция при хора с хронични белодробни болести.

Зехтин - незаменим източник на полиненаситени мазнини, с помощта на които белодробната тъкан функционира нормално. Според проучване хората, които приемат повече зехтин, имат по-малък шанс да се разболеят от астма.

Зеленолистни зеленчуци /спанак, броколи, зеле и др./ - съдържат антиоксиданти, които помагат на организма да се справи с вредните токсини и намаляват риска от рак на дробовете. Зеленолистните зеленчуци имат високи нива на нитрати, които тялото превръща в азотен оксид, полезен за циркулацията и снабдяването на клетки и тъкани с кислород.

В комбинация от здравословна диета, ограничаване на приема на преработени храни, спиране на цигарите и редовно физическо натоварване - белите дробове ще са благодарни за грижата.