5 начина да повишите имунитета си по естествен път

Имунната система е изградена от специализирани клетки, протеини, тъкани и органи, които осигуряват защита на организма. Тя предпазва тялото от инфекции и поддържа здравето ни.

Ето и 5 начина как да повишите имунитета си по естествен начин:

1. Спортувайте редовно

Редовните физически упражнения правят много повече от това да изваят фигурата ви. Те укрепват имунната система, подобряват циркулацията на кръвта и осигуряват по-качествен сън. Ако продължителните, интензивни упражнения могат да потиснат имунната ви система, то умерените тренировки я подсилват. 

Джогинг, колоездене, вървене пеша, плуване и планински туризъм са чудесни възможности.

2. Хидратирайте се

Хидратацията не ви предпазва задължително от микроби и вируси, но е важна за цялостното здраве на организма. Дехидратацията може да причини главоболие и да затрудни физическото състояние, настроение, храносмилане, сърдечна и бъбречна функция. За да предотвратите дехидратация, пийте достатъчно течности всеки ден. 

3. Отпуснете се и контролирайте нивата на стрес

Облекчаването на стреса и тревожността е от ключово значение за имунната система. Дългосрочният стрес води до възпаления и дисбаланс във функцията на имунните клетки. Дейностите, които могат да ви помогнат да се справите със стреса, включват медитация, физически упражнения и йога практики например.

4. Наспете се добре

Сънят и имунитетът са тясно свързани. Некачественият сън предразполага за по-висока податливост към болести. Изследване в Чикагския университет показва, че след седмица 4-часов сън антителата в кръвта на участниците са намалели наполовина в сравнение с нормите. Според други проучвания хората имат потребност от между 7-9 часа сън на денонощие. 

5. Яжте повече растителни храни

Плодовете, зеленчуците, семената и бобовите растения са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да надвият вредните патогени. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, като ги снабдяват с допълнителен електрон и по този начин прекъсват цикъла на създаване на свободни радикали. Храните, богати на фибри, дават усещане за ситост без излишни калории и по този начин спомагат за намаляване на телесната маса и стимулират имунитета. Приемът на подходящи хранителни добавки има доказани ползи за по-здрава имунна система.