Силата на алое вера

силата на алоевера

 

Алое Вера, древно лечебно чудо, е много повече от обикновено сукулентно растение. Терапевтичните му свойства са затвърдили статута му на едно от най-мощните природни средства за защита. В разгара на лятото нуждата ни от вътрешна и външна подкрепа става първостепенна, а Алое Вера се превръща в незаменим съюзник.

Състав

Алое Вера е съставено от две основни вещества: прозрачен и жълт гел. Докато гелът, получен от вътрешните листа на растението, се използва за локално третиране на кожни заболявания, жълтият слой предоставя друг ползи. Тази жълтеникава маса, която се намира точно под повърхността на листата често се използва самостоятелно или бива включена в продукти, насочени към облекчаване стомашночревния тракт. Жълтият слой може да се получи в изсушена форма, наречена смола, или  "изсушен сок от алое". Интересно е, че многофункционалността на гела от алое е намерила приложение дори в хранителни продукти, като кисело мляко, напитки и някои десерти.

алое вере

Лечебни свойства 

"Какво лекува Алое Вера?", отговорът е изключително широкоспектърен. Освен популярните му приложения за грижа за кожата, ползите на това растение се простират много по-далеч:


Ускорено заздравяване при изгаряния: Най-известната употреба на Алое Вера е като средство за локално лечение. То е изключително полезно за лечение на рани, слънчеви изгаряния и изгаряния от първа и втора степен. Използването на подходящ мехлем на основата на алое може да съкрати времето за заздравяване с до девет дни.


Антибактериални свойства: 

Гелът е обогатен с мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Те, в съчетание с още няколко съединения в растението, могат да потиснат развитието на някои бактерии, отговорни за опасни инфекции.


Здраве на устната кухина: 

Изненадващо, алое вера се оказва също така и полезно за здравето на зъбите и устната кухина. Противовъзпалителните му свойства помагат за намаляване на възпалението на венците, а естествените му антибактериални качества се борят с лошия дъх и зъбната плака.


Проблеми с храносмилането и алое вера:

Едно от забележителните предимства на алое вера е неговата ефикасност при лечение на храносмилателни проблеми, особено запек. За това е отговорен алоинът, известен още като барбалоин, който се намира точно под листата. Това съединение действа като слабително, като предлага облекчение на храносмилателните проблеми.


Грижа за кожата против стареене:

Локалното приложение на гел от алое вера може да допринесе за забавяне на процеса на стареене на кожата. Той стимулира производството на колаген и повишава еластичността на кожата. Освен това е ефикасен за намаляване на зачервяванията и осигуряване на интензивна хидратация. Да не забравяме и решаващата му роля при лечението на кожни заболявания като акне, псориазис и различни дерматологични заболявания.


Грижа за косата и ноктите:

Алое Вера се използва като превъзходен балсам за коса, в резултат на което тя става по-гладка и лъскава. То подхранва и подпомага растежа на косата, облекчава сърбежа на скалпа и ограничава пърхота. Съставът на Алое Вера наподобява кератин, като придава еластичност и  предпазва космите от накъсване.

Когато става въпрос за грижа за ноктите, Алое Вера е отговорът на проблема със сухите и чупливи нокти. Независимо дали го използвате под форамта на гел, накисвате ноктите в сока му или масажирате с извлек от хидратиращото му масло, резултатите са забележителни. В рамките на няколко седмици ноктите ви ще са здрави и сияйни.


Регулиране на нивата на кръвната захар:

Алое Вера традиционно се използва за лечение на диабет. То повишава инсулиновата чувствителност и спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Освен това значително подобрява нивата на триглицеридите, което е жизненоважно, тъй като хората с диабет са изправени пред повишен риск от сърдечни заболявания.


Подобряване на функцията на черния дроб:

Когато става въпрос за детоксикация на организма, здравият черен дроб е от първостепенно значение. Сокът от алое вера е превъзходно средство за осигуряване на оптимално здраве на черния дроб. Неговите хидратиращи свойства, съчетани с богат профил от фитонутриенти - съединения, които се отличават с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства - го правят безценен за грижата за черния дроб.


Подпомагане на отслабването:

Алое Вера може да засили ефективността на диетичните режими, отключвайки потенциала на организма за отслабване. Богатата му комбинация от витамини, минерали, аминокиселини и ензими улеснява здравословното изгаряне на калории. Освен това съдържанието на белтъчини подпомага развитието на мускулите, предлагайки устойчив прилив на енергия.


В Herba Divina използваме същността на разнообразните ползи от Алое Вера. Нашите предложения, като Colo Protect и Skin Protect, съдържат най-добрите свойства на растението. Независимо дали става въпрос за грижа за дебелото черво и храносмилателния тракт или за подмладяване на кожата, нашите продукти обещават най-доброто от лечебните свойства на растението.


Природата е уникална и често ни предоставя средства, които са едновременно прости и мощни.  От грижа за кожата до регулиране на теглото, обширните ползи на алое вера подчертават неговата лековитост. Възползвайте се от холистичността и универсалността на това чудодейно растение.