Разкрихме тайната на женското здраве и кожа!

Знаеш ли, че алое е наричано още “растението на безсмъртието”?

Причината за това наименование се крие в широките ползи от приема на билката. От древни времена хората са използвали алое за лечение на всичко - кожни до храносмилателни проблеми. 

Род алое има много представители, намиращи се на различни места по света. И днес ще се запознаем с Aloe Ferox или горчиво алое. Растението е с произход Южна Африка.

Както вече споменахме, алое има над 300 разновидности. При всички тях се употребява вътрешната месеста и сочна част на листата от алое. Там се съдържат най-силните и мощни ползи от алоето.  

Редица изследвания показват, че растението съдържа аминокиселини, минерали и витамини. А основните му действия се дължат на полифеноли, индоли, алкалоиди, арабиногалактан и органични киселини.

За какво е полезно растението алое? 

Алое е подходящо за лечение на възпаления на стомашната лигавица. Билката има силно лаксативно действие. Комбинацията от всички полезни качества на билката подпомагат работата на метаболизма и влияят отлично върху отслабването. 

Разбира се, основните му сила и приложение са за подобряване на състоянието на кожата. Растението има свойствата да хидратира, да регулира мастната секреция при мазна кожа и да я прави по- еластична. 

Изключително благоприятно действа върху раздранена и чувствителна кожа, като я успокоява. Алое е подходящо също така за лечение на хронични кожни възпаления. Билката подпомага за по-бързото зарастване на рани. Често дерматолозите препоръчват лечение с алое и при изгаряния, псориазис, лишеи, херпеси, хиперпигментация. Има силно действие и за подобряване на здравината на устната лигавица.

Алое има силно пречистващ ефект върху организма. А антибактериалното и антигъбично действие на растението го прави изключително търсена и предпочитана за прием билка.

Любопитно е, че според изследвания алое има положителен ефект при по-леки алергични и други ринити. Това е свързано отново с подобряване на състоянието на лигавицата на носа.