Разкриваме коя е най-търсената билка в Herba Divina

Наричана по всевъзможни начини, една от най-ценните билки на 21-ви век несъмнено е бял трън. Растението е популярно с това, че помага и се грижи за цялостното здраве на организма по уникален начин. 

Белият трън произхожда от средиземноморието и Източна Азия. Латинското наименование на билката е Silybum marianum. Връщайки се назад във времето, историята на растението започва от Древен Рим до Древна Гърция и е познато от над 2000 г. В годините на развитие белият трън става вторично култивирано растение и инвазивен вид, който се е разпространил в целия свят.

Независимо с какво наименование срещнеш билката бял трън - магарешки бодил, благословен млечен бодил, средиземноморски бодил, бодил на Света Мария и други, знай, че това растение е вълшебно. Малко по-надолу ще разкрием защо. 

Магарешкият бодил е едногодишно или двугодишно растение със силно изразени бодли. Видът му е тревист и достига до 2 метра височина. Билката обича слънчеви и топли местообитания с песъчливи и каменисти почви. 

В България белият трън се среща главно в южните части на страната, разбира се. Любопитното тук е, че билката се култивира заради лечебните си свойства. Има различни културни сортове. Семената му се използват като силно лечебно средство. А другият плюв на билката е, че може да се използва и за храна. Младите съцветни кошнички могат да се приготвят като тези на артишока. 

Основното лечебно действие се дължи на силимарина, който се намира в семената на белия трън. Това е сложен комплекс от полифенолни молекули, включващ седем тясно свързани флавонолигнана – силибин А, силибин Б, изосилибин А, изосилибин Б, силикристин, изо силикристин, силидианин и флавоноида таксифолин. В семената се съдържат още 20–35% мастни киселини, от които се произвежда маслото от бял трън.

Още от античността са познати свойствата на белия трън да подобрява състоянието на черния дроб. Това негово действие се дължи отново на силимарина, който днес се предлага и като стандартизирани екстракти. Има свойствата да подобрява състоянието и функционалността на жлъчката. 

Екстракт от бял трън предпазва чернодробните и бъбречните клетки от токсичния ефект на много лекарства, включително и химиотерапия. Намалява нивата на чернодробните ензими – АЛАТ и АСАТ и действа противовъзпалително. Това прави белия трън едно от най-добрите средства при омазнен и/или увеличен черен дроб, фиброза и дори цироза. Използва се за възстановяване на черния драб след хепатити. Билката действа като предпазител от вредните ефекти на тютюна, кафето, какаото, черния и зеления чай и всички други растения, съдържащи алкалоиди, както и от микотоксини при отравяния с гъби или алкохол.

Белият трън предпазва невроните от уврежданията, причинени от оксидативния стрес и благодарение на това може да се използва при Алцхаймер и Паркинсон.  

Има някои изследвания, показващи че помага на количеството кърма. Това става като спомага за увеличаването на синтеза на хормона пролактин. 

Може да участва в намаляването на нивата на кръвната захар при диабет 2.

Вече знаеш, че белият трън: 

  • е вълшебен дар за кожата - предпазва я и я поддържа здрава и сияйна.
  • стимулира кърмата по естествен път.
  • повлиява благоприятно при лоши храносмилателни навици.
  • укрепва костната система.
  • забавя процеса на стареене.

Белият трън е в състава на 4 билкови продукта от нашите изцяло натурални предложения

Ще откриеш билката магарешки бодил в: 

Skin Protect - в подкрепа на кожата

Lympho Protect - в подкрепа на кръвоносната система

Onco Protect - в подкрепа на борбата с онкологичните заболявания

Liver Protect - в подкрепа на черния дроб

Повече за билката можеш да прочетеш в нашата билкова страница на този линк.

Ето и няколко допълнителни места, от които открихме полезна и интересна информация за билката бял трън: 

Бял трън - 10 научно доказани ползи 

Бял трън: от билка за черния дроб до лечение на акне