Най-важните съвети за репродуктивно здраве при жените

Жената - сила, живот и красота, събрани само в едно тяло. Грижата за женското здраве е от ключово значение в ежедневието на всяка една от нас. В тази статия подбрахме няколко полезни съвета и стъпки в грижата за репродуктивното здраве. 

През годините всяка жена преминава през различни етапи, промени и периоди от своето развитие - менструация, бременност и раждане, климактериум и менопауза. Минавайки през всички тези периоди, хормоналният баланс съвсем разбираемо също претърпява различни промени. 

Репродуктивната система при жените често се сблъсква и се поддава на различни по вид инфекции, дисбаланс и неразположения. В зависимост от своята степен на развитие тези проблеми могат да се превърнат в пречка при бъдещо забременяване например или инфекциозно заболяване. Съветите на специалистите са обвързани с навременна грижа за здравето на репродуктивната система. 

Ето няколко идеи как да запазим женското психическо, физическо и репродуктивно здравословно състояние.

Здравословен начин на живот

Правилният начин на хранене, поддържането на здравословно тегло, ежедневната активност, полезните навици със сигурност повлияват върху здравето и качеството на репродуктивната система. Всички изменения по отношение на теглото - наднорменото или под нормите тегло е възможно да причини известни затруднения при желание за забременяване. Липсата на спокойствие и честата стресова среда предразполага тялото към отслабване на имунитета и наличие на инфекции от различно естество. Стресът е фактор, който не трябва да се пренебрегва. Неспокойната обкръжаваща среда - в работен или в личен план, може да промени нормалното протичане на менструалния цикъл. От това следват промени в хормоналния баланс и евентуално затруднение при бъдещо зачеване.

Редовни прегледи 

Рутинните прегледи при специалисти са от съществено значение за грижата не само на репродуктивната система, но и за цялостното здравословно състояние. С напредването на възрастта посещенията при доверен гинеколог е много полезна и необходима за здравето идея. Независимо от възрастта обаче - рутинните прегледи, включващи цитонамазки, тестове за полово предавани болести и инфекции и изследвания на полови хормони ще осигурят ранно откриване на вероятни проблеми. 

Отказ от цигарите

Цигарите, както всеки знае, съдържат голям брой токсични съставки. Причината за това е да водят то известно пристрастяване от страна на пушачите. За съжаление обаче пристрастяването не е единственият негативен фактор при пушенето на цигари. Последствията от дългогодишно тютюнопушене водят до рак и коронарни проблеми. Според изследвания тютюнопушенето може да повлияе негативно върху работата на яйчниците, матката и други области на женската репродуктивна система. 

Редовен прием на калций и магнезий

Много са ползите от консумацията на веществата магнезий и калций. 

Магнезият има свойствата да облекчава главоболието, световъртежа, глада за сладко и ниска кръвна захар, свързани с предменструален синдром. Калцият е ефективен при чувство на умора, депресия и глад. Важно е тези два минерала да се комбинират. Магнезият осигурява контрол и умерени нива на калций в клетките.

Ето и кратък наръчник за естествените източници на калций и магнезий: водорасли, леща, сусам, авокадо, ядки, копър, листни зелени зеленчуци и кокос. 

Прием на хранителни добавки

Правилният избор на изчистени по състав хранителни добавки е важен фактор за поддържането на репродуктивното здраве. Комбинацията от билкови съставки например е изключително добър вариант за превенция от нежелани фактори. 

Ние в Herba Divina имаме грижата да предлагаме на своите клиенти най-добрите хранителни добавки. Female Protect е продуктът за правилната и сигурна грижа за всеки женски организъм.

Научи повече за билковите капсули тук.

И не забравяй, че превенцията е по-добра от лечението.