Билката на безсмъртието

Знаеш ли, че съществуват над 2000 вида от тази билка? А знаеше ли, че а се астрагала се използва при лечение на безплодие

Растението е разпространено в Източна Азия.

Интересно е, че макар и с толкова много наследници от вида на астрагал за медицински цели се използват само 2 вида от всички 2000. Това са Astragalus  mongholicus и Astragalus membranaceus. Коренът от растението астрагал от хиляди години насам се използва за подобряване и лечение на различни заболявания, както и в аюрведа практиките. Някои специалисти дори препоръчват билката като храна за ободряване на далака и попълване на ЧИ. 

Основни вещества с лечебно действие в мембранозното сграбиче са монозахариди, полизахариди, флавоноиди, сапонини и алкалоиди.

Сапонините например имат свойствата да подобряват имунната система и да понижават холестерола. Флавоноидите имат антиоксидантни свойства, контрол и унищожаване на свободните радикали. По този начин могат да подпомогнат предотвратяването на ракови, сърдечни и вирусни заболявания. А полизахаридите имат антимикробни, антивирусни и противовъзпалителни свойства.

Любопитен факт е, че екстрактът от растението увеличава активността на някои ензими, чиито синтез намалява с възрастта. По този начин възстановява увредените хромозоми и забавя стареенето, предизвикано от оксидативния стрес.

Имунорегулаторното действие от астрагала се дължи на подобряване на състоянието на имунните органи, насърчаване на пролиферацията и диференциацията на имунните клетки /В лимфоцити и Т лимфоцити/, стимулиране на освобождаването на цитокини, повлияване на секрецията на имуноглобулин и провеждането на имунни сигнали.

Силните свойства на мембранозното сграбиче обаче не свършват дотук. Едно от силните действия на растението е противораковото (при рак на белия дроб). Астрагалът намалява нивата на липидите и кръвната захар и подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Има противовирусно и противомикробно действие и предпазва черния дроб и мозъка.

Вече знаеш, че:

  • българското наименование на билката астрагал е мембранозно сграбиче.
  • лечебното растение е наричано още „билката на безсмъртието“.
  • билката е богата на витамини и минерали, а в по-малки количества и на хром, селен, фосфор и калий.
  • има свойствата да защитава сърдечно-съдовата система.
  • астрагалът лекува рани и неутрализира белезите.

Билката астрагал или мемранозно сграбиче е неизменна част от състава на нашите билкови капсули: