Знаем ли какво е алкално-киселинен баланс?

Алкално-киселинният баланс - главна роля в човешкия организъм. За да функционират правилно, клетките се нуждаят от нормални нива на pH или познато още като водороден показател.

 

 

Човешкото тяло има нужда от определени нива на киселинност, за да бъде в отлично здравословно състояние. В зависимост от нивата на киселинност в организма, може да се определи качеството на живот. Тялото поддържа естествено здравословен киселинен баланс и алкалност. Нормалното ниво на pH на кръвта е 7,40 /по скала от 0 до 14 - 0 е много киселинна среда, а 14 е силно алкална/.

Небалансирани нива на pH

Небалансираните нива на pH в кръвта са първата стъпка към развитието на редица заболявания. Нарушените нива на алкална-киселинност водят до ацидоза и алкалоза. Човешкият организъм често е в състояние или на силно киселинна, или на алкална среда. Продължителният дисбаланс се отразява неблагоприятно върху целия организъм. Функционирането на органите и като цяло на организма до голяма степен зависи от нормалните нива на алкално-киселинен баланс.

Киселинната среда има богато количество протони, а алкалната - електрони. Средата на силна киселинност в тялото не допуска достатъчно кислород до клетките. Липсата на кислород възпрепятства нормалната им функция. Отразява се на мускулните тъкани, артериите и вените. Причина е за последващи проблеми с кръвното налягане, метаболизма и холестерола. Създава се среда, пълна с токсини. Прекалено киселинната среда подтиква тялото да си набавя минерали от черния дроб, мускулите, сухожилията и т.н.

Електроните, от своя страна, предоставят достатъчно количество кислород до всяка клетка в тялото.

Кога нивото на pH в организма е под норма?

Човешкото тяло е машина, работещо без почивка. Симптомите, които машината отчита като сигнали за алкално-киселинен дисбаланс, трябва да ни дадат ясен индикатор, че тялото ни има нужда от грижа и подкрепа. Ето и част от симптомите, които са отвеждат до потенциален дисбаланс:

  • Недостатъчна енергия
  • Отслабени кости
  • Храносмилателни проблеми
  • Инсомния
  • Проблеми със зъбите

Изключително важно е да контролираме нивото на киселинност в тялото. Продължителният дисбаланс е причина за развитието на много здравословни проблеми. 

А ето и няколко стъпки, с които ще се погрижим за алкално-киселинния баланс в тялото ни. 

Начинът на живот е от ключово значение за нормалните нива на pH в кръвта. Стабилен и здравословен алкално-киселинен баланс се поддържа чрез редовна грижа за организма и прием на качествени храни.  

Изградете здравословни нива на алкално-киселинен баланс: 

  • Започвайте деня с чаша вода с лимон
  • Консумирайте повече сурови храни
  • Приемайте соковете на плодове и зеленчуци в различна форма
  • Спортувайте редовно и се движете
  • Грижете се за качествения сън
  • Изберете подходящите натурални билкови продукти от Herba Divina 

Здравето е живот и гласът на билките го познава.