Ето коя е чудната билка на Изтока!

Знаеш ли, че японската софора е акациево дърво, което се открива в земите на Източна Азия? Противно на името си, произходът на растението е от Китай, а по-късно се появява и в Япония.

Японската софора, както вече споменахме, е акациево дърво от семейство Бобови. В традиционната медицина на Япония, Китай и Корея лекарите препоръчват за прием при кървящи хемороиди и повръщане на кръв.

Как можем да разпознаем японската софора?

Растението е изключително красиво на вид с много добре оформена корона. Дървото достига височина до 30 метра, а растежът му се развива с много бързи темпове. Кората се характеризира с груба сива повърхност, а вътрешността е в яркожълт цвят със специфична и дори неприятна миризма.

Съвременни изследвания показват, че акациевото дърво съдържа антихеморагични и анти хемостатични вещества. Сред тях се откриват флавони, тетра гликозиди, изофлавони, изофлавони тетра гликозиди, тритерпенови гликозиди, фосфолипиди, алкалоиди, аминокиселини и полизахариди. Освен това съдържа флавоноидите рутин, кверцетин, изорамнетин, генистеин и кемпферол.

Всички тези съставки правят растението изключително подходящо за превенция и лечение на инсулт. Японската софора има силен ефект за намаляване на неврологичните последствия от инсулта.

Растението е с антиоксидантно действие, което се дължи на флавоноидните компоненти, полизахаридите, кверцетина и рутина. Те имат свойствата да поглъщат супероксидния анион и свободните радикали. Кверцетинът предпазва и еритроцитите. Веществото ирисолидон предотвратява увреждането на ДНК. Кверцетинът и рутинът, от своя страна, намаляват загиването на мозъчни клетки при мозъчна исхемия.

Едно от силните свойства на японската софора е, че понижава кръвното налягане. Биоханин А, ирисолидон, генистеин и текторидин от Sophora japonica имат силно влияние против образуването на тромби след приема на аспирин например.

Растението стабилизира целостта на капилярите и по този начин намалява капилярната пропускливост, времето на кървене и коагулация на кръвта.

Японската софора има и противовъзпалително действие. Веществата, съдържащи се в софората, подпомагат разграждането на мазнините в кръвоносните съдове, имат положително влияние при стоматити и диабетна катаракта.

Вече знаеш, че:

  • японската софора защитава мозъчните клетки от увреждане;
  • растението облекчава редица възпалителни процеси;
  • акациевото дърво предотвратява подуването;
  • регулира метаболизма;

Можеш да откриеш билката японска софора в състава на Skin Protect - продукт, който се грижи за здравата и сияйна кожа.