Диабетът чука на вратата - не отваряй

Не носи маска, не се крие зад завеси и открито се представя. Знае, че е познат на всеки единадесети човек в света.

Захарният диабет е заболяване, разпространяващо се с изключително високи темпове - сочат данни на Световната диабетна асоциация. Само в България над половин милион души страдат от болестта или са в преддиабетно състояние. Погледнато в световен мащаб - цифрата е плашещо висока. Неслучайно диабетът може да се определи като пандемията на века. 


Какви са най-често срещаните видове диабет?

Най-разпространените видове диабет са тип 1 и тип 2. И двата типа се различат помежду си спрямо причини на поява, развитие и прочее. 

Диабет тип 1 е се среща предимно в по-ранна детска или юношеска възраст. Причините за появата могат да бъдат свързани с наследствено предаване, вирусни инфекции и т.н. При този тип диабет има инсулинова недостатъчност. Това е причината от ежедневна нужда от от инжектиране на инсулин. Страдащите от диабет тип 1 са с намалена функция на бета клетките. При някои обаче се срещат променени бета клетки. Доказано е, че при този тип диабет бета клетките са с ускорена смърт. 

Диабет тип 2 

Този тип диабет по-често се появява при хора зряла възраст. Най-честите случаи за поява са генетичните фактори, наднорменото тегло, както и инсулиновата резистенстност. Намалената активност на рецепторите е причина за по-голямото производство на инсулин, което, от своя страна, натоварва бета клетките в тялото.  


Как да познаем диабета?

Симптомите, с които диабетът подсказва, че е на вратата, са много. Едни от най-честите и познати такива са силната жажда и умора, липсата на тонус, уриноотделяне и глад. Като усложнение от не навременните действия е хипокликемията, която се проявява със силен глад, сърцебиене и често замайване. 


И двата типа имат особености при появата на първоначалните симптоми. Често обаче диабет тип 1 бива открит вече с настъпилата кетоацидоза - усложнение при диабет тип 1. Честите симптоми при диабет тип 1 са чувство на глад и загуба на тегло за кратко време, жажда и силна нужда от уриниране. При децата се среща и често нощно напикаване. Захарен диабет тип 2 се появява постепенно и често симптомите, описани по-горе, са почти незабележими. Този тип диабет води след себе си последици, свързани със съдовите органи. Степента на уврежданията на останалите органи е в зависимост от начина на живот, от качественото лечение и от съпътстващи болести. Част от най-често срещаните симптоми при този тип диабет са сухота в устата, отпадналост, замъглено зрение, кожен сърбеж, болки в краката и ръцете и др. 

Важно е да се отбележи, че ранното диагностициране с диабет е възпира тежките усложнения на болестта. 


Колко големи са предизвикателствата по пътя заедно с диабета?


Хората, които живеят със заболяването, приемат неговата роля в ежедневието си. Всекидневна и непрестанна грижа - това е единственият начин за съвместно съжителство с болестта. Всеки човек с диабет трябва да полага грижи за контрола на кръвната захар в организма. От основно значение е умело да се балансира здравословното хранене, физическата активност и правилното лечение на болестта. 

Независимо то развитието на технологиите и лекарствените продукти, грижата и поддържането на болестта е неизменна част от живота на диабетика. 

В Световния ден на диабета искаме да пожелаем на всички, които със сили, търпение и воля се справят със заболяването. 

Превенцията е от значение при всяко заболяване. Diabets Protect се грижи за нормализирането на редица процеси, случващи се в организма.