Билките на трапезата за Коледа

Коледа е магия, топлина и уют. Коледа е любими хора около трапезата. Коледа е облечена в пухени домашни дрехи и е обута с дебели вълнени чорапи. Тя има особен аромат. Празничното ухание на дом и апетитни ястия я правят така чакана за малки и големи. 

Освен ароматът на вкусна храна обаче, в дома винаги се разнася и ухание на билки. Още от древни времена дивите растения имат незаменимо място на трапезата около празниците. Независимо дали хората успяват да усетят силните билкови нотки, или не - традициите повеляват, че в ястията за празничната трапеза трябва да бъдат използвани билки. 

Подбрахме кратък списък с предпочитаните диви растения, които правят празничното настроение още по-красиво и бляскаво. 

Розмарин 

Не е празнична коледна трапеза, ако билката розмарин не се разнесе из уюта на дома. Със своя силен аромат розмаринът се познава несъмнено. Придава съвсем лек пикантен вкус на ястията и е апетитната добавка, която носи леко сладък елемент. Розмаринът е познат още като универсална билка. Изключително добре подхожда на много различни ястия. Идеален е за добавка към сирена, гъби и супи. И нещо повече - върви чудесно с месо независимо дали е пилешко, телешко, агнешко и т.н. 

Билката е изключително подходяща за консумация в периода на празничните трапези. Розмаринът има силно благотворно храносмилателно действие, което помага при тежките храни, консумирани около Коледа. Освен благоприятна за храносмилателната система - билката розмарин действа отлично на имунната система и стабилизира кръвното налягане.  

Розмарин - неустоим аромат, вкус и полезни свойства.

Мащерка 

Мащерката - царицата на ароматния чай. Сигурни сме, че няма човек, който да обърка уханието на топъл и вкусен чай, поднесен в студен ден с лъжичка мед. Не бъркаме, нали? 

Освен, че е един от най-предпочитаните вкусове за чай, мащерката си партнира отлично и с други билки, използвани в празничните ястия, като магданоз и дафинов лист например. Мащерката се използва в рецептите за редица ястия - месо, риба и различни постни храни като картофи, зеленчуци и т.н. Билката е отлична добавка дори към десерти, колкото и странно да звучи. Размечтахме се прекалено много обаче…

В зимния сезон настинките са наши чести посетители. Употребата на билкови растения като мащерка са силно действие срещу кашлица, стомашни неразположения, болки и стрес. 

И връщайки се отново на темата за празничната трапеза - мащерката ще е ароматното ухание на всяко вкусно ястие. 

Лавандула 

И едно сладко и ароматно изкушение - лавандулата. Освен за декорация, билката може да бъде използвана и в приготвянето на различни сладкиши. Уханието не може да бъде объркано с нечие друго, ако веднъж човек опита вкуса на торта с лавандула например. Истински разкош! Най-често обаче лавандулата се използва за приготвянето на захарни сиропи и захар, която може успешно да замени традиционната. Интересно е, че билката може да бъде успешен и вкусен партньор дори на месните ястия в подготовката на марината. 

Лавандулата има силно успокояващо действие върху тялото, нервната система и съня. И именно заради това лавандулата се използва в приготвянето на празнични сладкиши, за да придава баланс. Другата причина вече стана ясна - неустоимият вкус. 

Канела

Съвсем очаквано идва ред и на канелата. Коледа без вкус на канела е почти немислимо. Всеки дом обича аромата на канела. Дали приготвяте сладкиши, коледни сладки, пиете греяното вино с канелена добавка или пък използвате канелените пръчици само за декорация - няма значение. Подправката придава неустоимо ухание, което носи вкус на Коледа. 

Канелата е с изключително силни свойства. Тя действа ефективно върху нервната система, кръвната захар и холестерола. Това е и една от причините да е толкова предпочитана съставка. 

Ароматна и любима Коледа 

Независимо кои и колко билки използвате в празничното приготовление за трапезата, нашият съвет е да се опитате да стопирате времето измежду празничните дни. И тук ще се запитате как да го направите? 

❤️ Прекарайте максимално време с най-любимите хора.

❤️ Хапвайте апетитни ястия.

❤️ Отдалечете се от социалните мрежи.

❤️ Помислете и за здравето, като се храните с вкусна храна, но не в огромни количества.