Билката, наречена „Съкровището на Перу”

Какво представлява растението мака и защо е толкова полезно за прием при жените?

В древни времена растението е наричано още maca-maca, ayak chichira или maino. А други по-често срещани наименования са Перуански женшен” и Съкровището на Перу”. 

Наистина ли е съкровище за женския организъм? Можеш да прочетеш и нашите съвети за женско здраве в няколко стъпки тук

Мака е СУПЕРхрана! Билката е изключително богат източник на минерали, фибри, витамини и редица други полезни за тялото вещества. Ползите от приема на мака са наистина много, а малко по-долу в редовете ще разкрием и всички тях. 

А сега нека си поговорим за някои интересни факти, свързани с произхода и вида на мака

Растението е високопланински и тревист корен. Характерно е развитие в Перуанските Анди. Мака е част е от вида на кореноплодните и кръстоцветните. Има различни видове мака, които се разделят спрямо цветове - черна, червена, жълта и розова мака.

В годините растението е било силно ценено като най-силната суперхрана. Древните дори са наричали корена храната - чудо. ползите от приема на мака са били научно доказани не малко пъти. В последните години коренът мака се популяризира и като силна хранителна добавка. Виж кои билкови капсули и тинктури съдържат билката мака

Ряповидното подземно стъбло на растението е с много и незаменими аминокиселини и минерали. Освен тях, като биологично активни вещества, са открити различни съединения като макаридин, макаен, макамиди и алкалоиди. В състава на корена са стероли като кампестерол, стигмастерол и бетаситостерол. Глюкотропеонинът и бензил глюкозинолатът също са неизменна част от мощните вещества в растението, считани дори за основните действащи вещества на корена.

В състава на растението се откриват още мазнини и фибри, Витамин С, калий, калций, цинк и мед. 

Ето и някои от основните ползи за тялото, които мака може да допринесе. 

🌿 Енергизира организма - като богата на витамини, минерали и киселини мака поддържа енергията в тялото и дава силен тласък на организма в ежедневието. 

🌿 Има невропротективно действие и подобрява способността за учене и запаметяване - изключително силните вещества в състава повлияват благоприятно на мозъчната дейност, поддържайки силата, бързината и качеството на ума и паметта. 

🌿 Поддържа доброто настроение - естествените мастни киселини в състава на корена мака имат свойствата да доставят на организма ни отлично настроение. Нещо повече мастните киселини намаляват депресията и тревожността и подпомагат работата на мозъка. Приемът на мака подобрява също така когнитивните функции при възрастни и хора след прекаран инсулт.  

Ето и още някои изключително силни за организма ползи:

♻️ Коренът мака понижава кръвното налягане, има антимикробно и хепатопротективно действие, намалява болката и сковаността при остеоартрит. Растението предотвратява увреждането и способства за по-бързото възстановяване на увредена кожа от слънцето. Понижава нивата на кръвна захар при диабет и намалява липидното окисление, като по този начин намалява окислителното увреждане на черния дроб. 

♻️ При бременни жени подобрява сътоянието на ембрионите. Понижава симптомите на менопаузата като подобрява съня и противодейства на горещите вълни.

♻️ При мъжете растението подобрява функциите на простата и увелича броя и активността на сперматозоидите.

В заключение 

Коренът мака е безопасна и супер мощна суперхрана. В продължение на хилядолетия ползите от растението са били изследвани. Независимо под каква форма консумираме мака - на смутита, в тестени изделия или в супи - приемът е с огромни ползи за цялостното състояние на организма.

Виж кои са продуктите, съдържащи в състава си мака.